Huvudpartners till Svensk Bilsport

Joel Granfors dominerade Aquila Formula 1000 på Kinnekulle Ring

Joel Granfors stod för en grand slam med pole position och tre segrar när årets näst sista deltävling i Aquila Formula 1000, Nordens främsta instegsserie i formelbilsracing, avgjordes på västgötska Kinnekulle Ring den gångna helgen.

Eskilstuna-sonen har kört utvalda delar av säsongen i Aquila Formula 1000 som komplement till sin satsning på USF Pro 2000 i USA. När Joel nu valt att avbryta den satsningen för att förbereda sig inför 2024, så stod en comeback i Aquila högt upp på agendan.

Granfors stod för en dominant uppvisning när han tog pole position med över fyra tiondelar, och följde upp det med att vinna samtliga race i det erkänt tuffa och jämna mästerskapet.

– Helgen gick väldigt bra. Jag lyckades sätta ett riktigt bra varv i kvalet som räckte till pole. I racen så var det bra kamper tills dom bakom började fightas lite mer, och då lyckades jag sticka iväg och få en liten lucka. Det var roliga race hela helgen, och jag ser fram emot finalen i Falkenberg, säger Joel Granfors.

I Seniormästerskapet lyckades den regerande mästaren Kevin Suenson från Danmark utöka ledningen mot tabelltvåan Elias Adestam till 53 poäng inför finalen om tre veckor. Joel Granfors, som inte kört hela säsongen, ligger trea i seniorklassen.

12-årige Portugisen Rodrigo Seabra hade sin hittills bästa helg i Juniormästerskapet. Den portugisiske talangen tog två totala pallplatser och blev bästa juniorförare under helgen på Kinnekulle Ring. Det gör att Seabra ligger femma i mästerskapet, med chans på medalj inför finalen.

– Jag är väldigt glad att vara tillbaka på pallen igen. Det har varit fantastiska race. Tuffa och med många fighter och riktigt hög konkurrens. Jag är väldigt nöjd, och hoppas nästa tävling kan bli ännu bättre, säger Rodrigo Seabra.

Mästerskapsledande Dante Johansson tog en andraplats i race tre, och drygade ut ledningen i tabellen mot Andreas Skatteboe och Viktor Karlsson på andra- och tredjeplats i mästerskapet.

– Det var en tuff helg. Men jag utökade min ledning, så jag är fortfarande nöjd, summerar Dante Johansson, som har ett försprång på 118 poäng inför Falkenberg.

Den 30 september körs årets final i Aquila Formula 1000 på Falkenbergs Motorbana tillsammans med SSKserien. Ingenting är avgjort i årets mästerskap, vilket bådar för en riktigt spännande säsongsavslutning.

Vill man se samtliga heat från Gelleråsen finns de att se på svenskbilsporttv.se Länk till annan webbplats.

Sidan uppdaterades den 27 september 2023