Huvudpartners till Svensk Bilsport

Elias Adestam historisk mästare i NXT Gen Cup 2023

Elias Adestam har krönts till den första historiska NXT Gen Cup-mästaren efter en dramatisk säsongsavslutning på Mantorp Park, där han slog huvudrivalen Linus Granfors med bara tre poäng efter en händelserik final.

– Jag kan inte fatta det! Jag trodde inte det var möjlig, men med lite tur gjorde vi det till slut och jag är så glad. Det var synd för Linus, men så är racing ibland. Vi hade en fantastisk kamp under hela säsongen. Ett stort tack till alla inblandade, det här är en sån härlig känsla, sa Svenska Juniormästaren Elias Adestam.

Det första racet började bra för mästerskapsledande Linus Granfors från pole position, som var inblandad i en lång fight om ledningen med Elias Adestam och Enzo Hallman – där trion bytte ledningen flera gånger.

Ett missförstånd gjorde att bara halva fältet fick målflagg i race ett, medans ledarna fortsatte på ytterligare ett varv.

Omedvetna om att racet var målflaggat fortsatte Adestam, Granfors och Hallman att slåss om ledningen. Elias Adestam och Linus Granfors gick ihop på den långa rakan, där Granfors gick hårt in i muren och tog med sig Enzo Hallman i processen.

Eftersom racet hade avslutats innan incidenten, vann Elias Adestam loppet med Linus Granfors som tvåa, vilket gjorde att poängledningen för Linus Granfors bara var 14 poäng inför det sista racet. Enzo Hallman tog den sista pallplatsen i Race 1.

Efter en stark insats av NXT Gen Cup-mekanikerna kunde Linus Granfors ta sig ut i tid till det andra racet. Men glädjen skulle inte vara länge då han tvingades bryta med tekniska problem.

Elias Adestam slutade fyra, och fick tillräckligt många poäng för att gå om Linus Granfors med bara tre poäng efter totalt 12 race.

– Incidenten i Race 1 och det brutna Race 2 var inte det bästa avslutet för mig. Men jag måste säga att mekanikerna gjorde ett fantastiskt jobb för att få bilen klar efter den stora kraschen. Andraplatsen totalt är bra, men jag kämpade så klart om förstaplatsen, säger Linus Granfors.

Årets sista race såg en ny NXT Gen Cup-vinnare, då Danske Mikkel Njor presterade briljant för att vinna från ruta tre på gridden.

– Det är fantastiskt att ta den första vinsten i det sista racet, jag saknar ord! Jag fick en bra start och var uppe på P2 i första kurvan och hade sedan en bra fight med Kristiansson. Efter det var det bara att hålla ett bra tempo, och det fungerade, sa Mikkel Njor.

Amerikanen Ellis Spiezia tog sig upp till andra plats från start i ruta fem för att säkra bronsmedaljen i mästerskapet, 14 poäng från mästaren Elias Adestam. Alexzander Kristiansson tog den sista pallplatsen i Race 2.

– Det var ett roligt sista race. Det är definitivt en besvikelse att se vad som kunde ha varit om vi hade tagit några fler poäng i de första deltävlingarna, eftersom Elias och Linus hade det svårare där. Men vi var helt enkelt inte i rätt position för att dra nytta av det. Lite besviken är jag, men det är bra att avsluta året med en pallplats, och jag kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta för NXT Gen Cup, säger Ellis Spiezia.

Den första NXT Gen Cup-säsongen hade fyra olika vinnare, totalt 23 förare från åtta olika länder – som genomförde 12 race och sex kval på sex olika banor i Sverige och Tyskland.

Elias Adestam korades till mästare på 243 poäng, med Linus Granfors tvåa och Ellis Spiezia trea.

Enzo Hallman, som slutade på pallen i Mantorp Race 1, slutade fyra totalt och Jonathan Engström femma. Siri Hökfelt var den bästa kvinnliga föraren på 15:e plats.

Sidan uppdaterades den 27 september 2023