Svensk Bilsport

Rodrigo Seabra - bekräftad för Aquila F1000 2023

Portugisen Rodrigo Seabra är den första internationella föraren som tävlar i den svenska Aquila Formel 1000-serien efter att ha genomgått Aquila Driver Academy International (ADAI) som är en del av Aquila Driver Academy-programmet. Detta program är ett projekt mellan Aquila Formel 1000 och Racingutskottet. Syftet är att ge internationella förare samma möjligheter som de infödda svenskarna rent åldersmässigt. Något som även det Portugisiska Bil och Kartingförbundet givit sin välsignelse till.


President Ni Amorim: "Det var med stor nyfikenhet och uppskattning som vi blev medvetna om Rodrigos planer för 2023. Han är en ung förare med stor talang som vi är säkra på kommer att gå långt i sin karriär. Vi är också medvetna och svårigheterna att gå från karting till tävlingar i stora bilar. Aquila Formula 1000-mästerskapet är inte speciellt känt här hos oss, men det förefaller vara mycket intressant och ett bra alternativ för unga förare, deras utveckling och anpassning till den nya tävlingsformen. Vi önskar Rodrigo varmt lycka till och hoppas på stora framgångar!”

Aquila Driver Academy International-programmet drivs av den tidigare svenska Formelstjärnan Alx Danielsson, där han fungerar både som instruktör och handledare. Alx har utvecklat en verkligt rigorös utbildning för de ungdomar som deltar.

För att kunna delta i ADAI måste du ha gedigen erfarenhet av internationell karting, precis som Rodrigo.

  • 2020 blev han nationell rotaxmästare i Portugal. Samma år tävlade han även i Benelux IAME-mästerskapet plus det italienska IAME-mästerskapet.
  • 2021 tävlade han i det brittiska mästerskapet och även i IAME Euro Series Championship, och slutade på en 6:e plats totalt bland 74 förare. I slutet av året åkte han till USA och tävlade i "Super Nationals USA" i Las Vegas med det imponerande resultatet: 1-2-3 i de tre heaten.
  • 2022 blev han Rookie-of-the-year i det tyska DKM Deutsch Kart Masters-mästerskapet, han tävlade dessutom i ADAC Kart Masters-mästerskapet och han valdes också av det Portugisiska Bil och Kartingförbundet att representera Portugal vid FIA Motorsport Games 2022.

Ganska imponerande meritlista för en så ung förare!

"Vårt mål med ADAI är att erbjuda en möjlighet för unga, men ändå mycket erfarna, internationella förare att komma till Sverige och börja tävla i en konkurrenskraftig Formula Racing-serie tidigare än i andra länder. ADAI-programmet, i kombination med bilarna vi använder i Aquila Formula 1000-serien, gör att vi kan uppnå målet på ett bra sätt." säger Dan Suenson, VD för Aquila Racing Cars.


För att kunna börja tävla efter avslutat ADAI-program behövs det till Svenska Bilsportförbundet ges löpande lägesrapporter från Aquila Driver Academy-programmet gällande Rodrigos utveckling under hela säsongen 2023. Något kursledaren och förarcoachen Alx Danielsson inte tror kommer att vara några problem för den blixtsnabba portugisen:
"Rodrigo är en mycket målmedveten, men ändå ödmjuk förare och han har klarat övergången till bil mycket snabbt och skickligt. Jag är övertygad om att han kommer att slutföra säsongen 2023 på ett säkert sätt på banan och med perfekta betyg i rapporterna. Han har dessutom goda förutsättningar att placera sig högt upp i tävlingarna.”

Sidan uppdaterades den 27 september 2023