Niklas folkracekung för dagen
Robert för hela året när Laitis cup avgjordes

Vilket antiklimax det blev när NMS i Boden körde sista deltävlingen i Laitis cup. Eftersom Niklas Hansson vann första deltävlingen blev det på något sätt logiskt att han även skulle vara i topp vid finalen. Men ett antal brutna revben däremellan gjorde att han var chanslös till den sammanlagda cupen, där i stället dagens tvåa, Robert Enberg blev slutlig segrare efter en otroligt jämn säsong.

SNABBT AVGÖRANDE

Redan i dagens första herrheat var det god natt för en av Roberts västa konkurrenter till cupsegern. Birger Sandin hade precis pressat sig förbi Jimmie Olofsson när det small till i motorn och ett rökmoln förkunnade att det nog var färdigkört. – Troligen gick ett lager, så det var bara att parkera. Synd för jag hade tänkt ge Robban en match, sa en snopen Birger som fick bli åskådare i stället. Robert som stod uppställd på startplattan för nästa heat såg den här händelsen mitt framför näsan och registrerade förstås att Birger skulle bli poänglös. – Tänkte väl inte så mycket på det just då, utan försökte bara göra mitt eget lopp, sa Robert i pausen. Det gjorde han strålande och vann heatet före Jörgen Stenberg. Redan nu var det inget snack längre. Robert skulle bli totalvinnare i Laitis cup 2002. Dessutom blev en annan svår konkurrent, nämligen Conny Henriksson svartflaggad i det efterföljande heatet. Han hade haft en teoretisk chans om Robban kört bort sig helt.

- VA FALLS, "SAABGALTAR" TAR STARTEN!

Bodentävlingen införde en ny dimension inom motorsporten. Tidigare har vi alltid pratat om att Saabarna inte hänger med i starten utan får ständigt kriga sig fram i fältet. Efter den här dagen kan jag bara säga, - Glöm det, en 99: a går också att få startsnabb. I vart fall om den är i händerna på Niklas Hansson, Johan Lindström och på spinnsidan Inger Lundberg. Det var inte bara en gång de tog starten och vann sina heat. Det upprepades gång efter annan, så nu kan vi bita huvudet av skam och glömma allt gammalt snack. Johan Lindström åkte hem sitt första kvalheat på ett härligt sätt, kort därefter var det Niklas tur, att på rena Ture Karlssons maner vinna en lätt heatseger. Under andra kvalomgången fortsatte den nya Saab trenden. Inger Lundberg var först ut i damernas körning med en säker heatseger efter att ha lett från start till mål. Niklas kopierade sin körning medan hans morbror Thomas "Rosen" Rosenberg gick omkring och myste i depån över Niklas framfart. Johan Lindström kutade också ut och vann sitt heat efter en kanonstart och ämnet var förstås på tal i depån. – Egentligen är det inget märkligt att kunna ta starten. Det handlar bara om att ha lika mycket pulver i motorerna som bakhjulsnissarna, tyckte Johan.

Niklas och Johan städade hem även sina respektive heat i tredje omgången och var de enda i herrklassen, som hade full pott. Robert Enberg, som haft ett riktigt magplask i omgång två med mycket sladd på rattstången, kom nu tillbaka och grejade en sjupoängare i sista kvalet.

HÅRIGA FINALER

A finalen blev en riktig rysare. In i startkurvan dundrade Johan och Niklas i var sina 99: or i bredd och med max ett frimärke emellan. Ingen gav sig frivilligt och först vid tredje posteringen tog Niklas över taktpinnen. Det här kommer att bli en kalasduell dem emellan hann jag precis tänka innan Johan redan på första varvet styr in i depån, - En drivknut gick, synd det hade varit kul att få ge Niklas en match. Efter det här försvann all spänning, Robert Enberg försökte och försökte, men kom inte i hotbar position och var i sin tur för långt före Jan Bergdahl för att kunna tappa andraplatsen. Jörgen Stenberg hade lyssnat noga på domaren Perttis uppmaning om gångfart i depån. Han tuffade på med endast tomgångsvarv på sin "hundfinka" och blev femma. Dessutom tog han silver i den sammanlagda cupen.

I B finalen blev Lars-Erik "Länsman" Stenberg utvisad efter två solklara tjuvstarter och fick inte köra mer. Vann B finalen gjorde Kurt Sandin som ledde från start till mål. – Jag fick en bra resa och kunde köra avslappat, förklarade Kurt. Att en intensiv folkracesäsong börjar tära på vagnparken märktes i vart fall på Lars Wärnberg. Hela bakaxeln släppte på hans bil och han spred reservdelar under ett 50- tal metrar innan det blev tvärstopp. I C finalen fanns det också två halvlik till bilar. Daniel Lundström hade pajad diff och gjorde en tjusig piruett. Conny Henriksson hade problem med växellådan och Palle Jönsson försvann. Vann gjorde Mikael Rönnlund med Lasse Karlsson, Kalix tvåa.

BRAGES TEAM I TOPP ÄVEN HÄR

Under flera år har vi vant oss vid att Piteås "grussprutarkung" Brage Lundmark varit i topp på det ena rallyt efter det andra. Vid sin sida har han haft Inger Lundberg, som kartläsare. På hennes "civila" tid kör hon folkrace och i Boden på ett så strålande sätt, att hon vann damfinalen före Jenny Nordgren. Men i den sammanlagda cupen blev det ombytta roller. Där vann Jenny totalt och Inger blev trea. Ann Burström i dagens tävling på en tredjeplats blev tvåa totalt efter Jenny.

GJORDE BORT SIG

Bolidens Mattias Strömberg for som en oljad blixt genom alla kvalomgångar och inledningsvis såg det också ut att bli en lätt finalseger. Men så gör han bort sig totalt och snurrar. Han blev nu inte bättre än femma, men klarade ändå hem den totala cupen för juniorer. Länge såg det ut som om Daniel Landström skulle vinna juniorfinalen, i vart fall till 30 meter före målgång där Andreas Sandberg hittar en lucka och kan snuva Daniel på segern.

KLASSBYTE

Glädjande nog verkar det som om flera ur dagens folkrace-elit börjar fundera på lite större övningar. – Jag är mycket sugen på att börja åka 2150. Pengarna blir inte så mycket större och så slipper man fara runt och jaga fatt på nya bilar ideligen, sa en glad Niklas Hansson, som verkligen har förartalang så det räcker in i den klassen. – Nå du då Robert? Undrade jag. – Ja faktiskt har jag funderat starkt på den klassen. Det tar lite väl mycket tid att bygga nya bilar och bli av med dem omgående. Robert tillhör också kategorien talangfulla förare, som mycket väl platsar i 2150. Nu gäller det bara att få Birger Sandin in på samma tankegångar. Det skulle väl vara härligt med tre nya Bodensare i rallycross. Det kan också ge en anledning till att bygga om banan på skjutfältet en aning så den kan klassas om till rallycross.

Annars är NMS klubben i Boden, som ett självspelande piano när det gäller att arrangera folkrace. Mats Olofsson, "Lelle" Hansson och Robert Lundström kan göra en sån här tävling i sömnen och få till ett väl fungerande arrangemang.

SLUTSTÄLLNING I LAITIS CUP 2002

Herrar
1) Robert Enberg NMS 196 poäng
2) Jörgen Stenberg Piteå MS 162
3) Jan Bergdahl NMS 150
4) Conny Henriksson NMS 149
5) Birger Sandin NMS 148
6) Lars Wärnberg NMS 130
7) Daniel Lundström NMS 121
8) Niklas Hansson NMS 117
9) Jonas Öhrling NMS 112
10) Kurt Sandin NMS 102

Damer
1) Jenny Nordgren NMS 153
2) Ann Burström Älvsbyns MS 152
3) Inger Lundberg Piteå MS 131
4) Linda Fjällström Piteå MS 121
5) Carina Lundström NMS 82

Juniorer
1) Mattias Strömberg Bolidens MK 186
2) Daniel Landström Överkalix MK 170
3) Daniel Oja NMS 136
4) Andreas Lindahl NMS 124
5) Markus Karlsson Kalix MK
98

Eilert Gezelius