Viktigt möte hos Naturvårdsverket

Svensk Bilsports miljösamordnare Mikael Norén har tillsammans med Mattias Hjelmberg, intressepolitisk chef på Riksidrottsförbundet, haft ett inledande uppstartsmöte med Naturvårdsverket gällande hela förbundets verksamhet. Dialogmöten har skett även tidigare, men nu har Naturvårdsverket bytt ut en del kontaktpersoner.

– Vi betonade idrottens/motorsportens samhällsnytta, bland annat socialt, med stöd av RF och gav dem mycket info om vår stora positiva miljönytta gällande biologisk mångfald, då det ju är deras hemmabana, säger Mikael Norén.

Naturvårdsverket har själva rapporterat och belyst positiva miljöprojekt på motorbanor, via LONA-projekt med kommuner/länsstyrelse (se exempelvis mer på Logga in (naturvardsverket.se) Länk till annan webbplats. och sök "motorbana").


Allt från ljud- och bullerfrågan till miljöcertifiering togs också upp på mötet.

- Naturvårdsverkets allmänna råd om buller från motorsportbanor, (NFS 2004:16) skulle behöva optimeras. Vi lyfte även hur motorsport varit teknikutvecklande på flera sätt, och hur vi kan bidra med nya perspektiv och tillsammans förbättra vår miljö.

Sammantaget var mötet med tjänstemännen från Naturvårdsverkets samhällsplaneringsenhet väldigt lyckat.

– Det var positivt och vi lyssnade på dem och de på oss. En ömsesidig dialog som är viktig för framtiden, avslutar Mikael Norén.

.

Sidan uppdaterades den 31 januari 2024