Winter Eco Rally tillbaka i Östersund

Den första deltävlingen för året i FIA Bridgestone ecoRally Cup 2024 körs med elbilar 25-27 januari i Östersund. Det är andra året i rad som Östersund fått förtroendet att arrangera den första tävlingen i cupen.

FIA Bridgestone ecoRally Cup är en internationell tävlingsform där man kombinerar Regulariy Rally och Ekonomirally. Det gäller då att genomföra tävlingssträckorna med så jämn hastighet som möjligt och med så låg förbrukning som möjligt. Med jämnast hastighet och lägst förbrukning har man segern i en liten ask.

Det är endast elbilar som deltar i tävlingsformen. Tävlingen kördes över två dagar och var totalt ca 50 mil. Vid tävlingen 2023 startade 17 ekipage varav åtta utländska ekipage. Ett ekipage från Italien vann tävlingen. De utländska deltagarna kom från Italien, Belgien, Frankrike, Tjeckien, Rumänien, Bulgarien och Polen. I flera av dessa länder arrangeras nationella mästerskap i den här tävlingsformen. Inom något/några år kan vi kanske få ett nationellt mästerskap även i Sverige.

Årets tävling omfattar totalt 495 km, varav 322 km regularitysträckor. Start och mål båda dagarna är beläget på Stortorget i Östersund med lunchpauser i Gräftåvallen respektive Gåxsjö.
Tävlingen är den enda riktiga vintertävlingen av seriens 12 deltävlingar. Att arrangera en vintertävling för elbilar är en speciell utmaning eftersom räckvidden minskar vid riktigt kallt väder. Arrangören förbereder för en förkortad bansträckning om temperaturen blir -20 grader eller lägre.

För mer information kan man besöka tävlingens hemsida https://www.winterecorally.se/ Länk till annan webbplats..

Sidan uppdaterades den 31 januari 2024