Huvudpartners till Svensk Bilsport

Kostnadsfri skyltuppsättning för föreningar under 2023

Problemen med stora kostnader som i dagsläget skapas av regelverket för evenemang på statliga vägar verkar närma sig en lösning. Idag överlämnar Trafikverket en utredning till infrastrukturminister Andreas Carlson där myndigheten föreslår att ideella föreningar inte ska betala för exempelvis omskyltning på statliga vägar för idrottstävlingar.

– Det här är verkligen ett välkommet beslut för oss i bilsporten och för hela idrotten vill jag säga, säger Svensk Bilsports ordförande Roger Engström.

Trafikverket föreslår i sin rapport att uppsättning och nedtagning av vägmärken ska vara kostnadsfritt för ideella föreningar under 2023 och att regeringen i höst ska besluta om hur kostnaderna ska hanteras från 2024 och framåt. Trafikverket presenterar tre alternativ varav ett är att det fortsatt ska var kostnadsfritt även från 2024 och framåt. Gällande frågan om flaggvakter och att dirigera trafik föreslår Trafikverket att Polismyndigheten ges i uppdrag att utreda frågan.

Beslutet ger nu idrotten lite andrum och lugn för många arrangörer som haft svårt att se hur de skulle kunna genomföra sina tävlingar utifrån de direktiv som sattes i början av året.

– Helt klart är det här beslutet som nu gäller för 2023 och de diskussioner som redan finns i ett av alternativen att det fortsatt ska bli kostnadsfritt, en stor vinst för idrottsrörelsen. Och jag vill verkligen lyfta fram det arbete som gjorts från Riksidrottsförbundet och de förbund som vi arbetat med tillsammans i den här frågan där flera av medarbetarna på vårt kontor gjort ett stort jobb, säger Anna Nordkvist, Svensk Bilsports generalsekreterare.

− Nu krävs politiska beslut och jag har svårt att se att den här frågan ska vara blockskiljande. Därför hoppas och tror jag att infrastrukturminister Andreas Carlson och regeringen skyndsamt ser till att idrottsföreningar kan planera för tävlingar igen. Jag har ett möte bokat med statsrådet i månadsskiftet april-maj och jag räknar med att frågan senast då är slutreglerad. Våren har kommit till södra Sverige och många lopp har redan tvingats ställa in. Det vore mycket olyckligt för föreningarna, idrottsrörelsen och folkhälsan om det blev fler, avslutar Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Förslagen från Trafikverket är ett viktigt steg framåt och frågan kommer att följas upp med infrastrukturminister Andreas Carlson i början av maj.

Sidan uppdaterades den 23 mars 2023