Svensk Bilsport

Landslagsföraren Joel Bergström får chansen i prins Carl Philips Porsche

Landslagsföraren Joel Bergström övertar tillfälligt prins Carl Philips bil i Porsche Sprint Challenge Scandinavia. Den unge Piteå-föraren kommer, tack vare ett unikt samarbete mellan Porsche Sprint Challenge och Svenska Bilsportförbundet, att göra ett inhopp i mästerskapet på Drivecenter Arena i Fällfors i månadsskiftet juni-juli.

– Jag är självklart mycket tacksam över att få den här chansen. Det är jättestort för mig, säger Bergström.

Joel Bergström, som fyller 16 år i sommar, är en av svensk kartings mest talangfulla och framgångsrika förare. Redan 2018 började den unge norrlänningen köra på heltid i Italien där har han bland annat nått stora framgångar i OK-klassen i internationella serien WSK. I samma klass har han även kört både EM och VM.

Bergström har även två SM-guld på meritlistan. 2021 blev han svensk mästare i OKJ och förra året segrande han i juniorklassen i SM-debuten för elkartar, SM el-kart Rotax E20.

Den sistnämnda titeln gav Bergström en plats i Rotax Max Challenge Grand Finals där han slog till och blev inofficiell juniorvärldsmästare.

Under fjolåret representerade Bergström dessutom Sverige i FIA Motorsport Games i Marseille, Frankrike.

Och nu blir han alltså först ut i förbundets nya satsning med Porsche Sprint Challenge Scandinavia, supportklass till Porsche Carrera Cup Scandinavia.

– Vi började titta på ett samarbete redan förra året och jag är mycket glad över att våra planer nu blir verklighet. Självklart fanns det flera tänkbara kandidater i vårt landslag som var med i dialogen vi haft tillsammans med Porsche till den här styrningen, den här gången blev valet Joel, säger förbundskaptenen Pier Steffansson.

Thomas Johansson, sporting director för Porsche Sprint Challenge Scandinavia, var på plats under världsfinalen i Portimao, Portugal, och kunde på nära håll följa Joel Bergström och hans väg till ”VM-titeln”.

– Joel känns helrätt för det här uppdraget. Förutom att han verkar ha de egenskaper som krävs för att ta hand om en sådan här möjlighet på rätt sätt kommer han, med förbundets och Porsches hjälp, också att ha bästa tänkbara stöttning samt goda möjligheter till förberedelser, säger Johansson och tillägger:

– Både vi och Svenska Bilsportförbundet ser en långsiktighet i det här projektet. Kanske kan landslaget ha en permanent plats i mästerskapet, eller ännu hellre, ett team med två förare. Vi får se vad det fortsatta arbetet leder fram tid.

Även Martin Wisnander, motorsportansvarig på Porsche Sverige, ser Bergströms start i Fällfors som början på något som har förutsättningar att växa.

– Vi välkomnar samarbetet med Svenska Bilsportförbundet och är självklart glada över att Porsche Sprint Challenge Scandinavia blir plattform för den här satsningen. Vår ambition är, och har alltid varit, att erbjuda unga, talangfulla förare en möjlig karriärväg genom våra mästerskap. Vi hoppas att Joel Bergström följs av fler landslagsförare med sikte på en racingkarriär på hög nivå, säger Wisnander.

Porsche Sprint Challenge Scandinavias framträdande i Fällfors – mindre än en timmes bilresa från Bergströms hem i Piteå – är ganska optimalt som start på den här satsningen. Under dagarna på Drivecenter Arena ska nämligen två av mästerskapets deltävlingar avgöras, en den 30 juni och en den 1 juli. Det innebär att Bergström, förutom tester och kval, kommer att köra fyra race under sin debuthelg i mästerskapet. Som förberedelse kommer han också att få en träningsdag på Gelleråsen Arena, då han också ska ta racinglicens.

– Sett till all körning som blir är just den här tävlingen en perfekt start för att lära känna bilen, säger körkortslöse Bergström som aldrig tävlat i bil tidigare.

– Det här blir första gången. Det ska verkligen bli spännande och kul.

Sidan uppdaterades den 22 maj 2023