Huvudpartners till Svensk Bilsport

SM-premiär i Crosskart lockar stort startfält

108 startande i Tomelilla när SM i Crosskart inleds i helgen. Tävlingen på Svampabanan ingår även i det nordeuropeiska mästerskapet, NEZ.

Just där riksväg 11 möter 19 står kampen, och bland de 17 som anmält sig i tyngsta Xtreme får Algot Hammarqvist bära favoritskapet som regerande mästare. Åtvidabergaren kan vänta hårt motstånd, killar som Haninges Marcus Agerheim och Jimmy Bergander har medaljer sedan tidigare. Dessutom vill ”åldermannen” Erik Eriksson, Toarp, gärna tvåla till de yngre motståndarna. Fyra totalt i fjol.

Att tävlingen ingår i NEZ betyder större antal utländska förare än normalt. Premiären i det mästerskapet kördes nyligen i Norge, och då vann Patrick Ruud från Gardermoen Klass 2. Precis som förra året har han aviserat att han kör hela SM. Då blev det JSM-silver efter Eivind Walfridsson Dahl, Torsby, och före Vilgot Wetter, Askersund. Samtliga tre till start i helgen.

Klass 1 för förare i ålderns 9 till 13 år, är som vanligt störst i antal anmälda: 31 stycken. En utmärkt instegsklass där de allra flesta startar. Trots avsaknad av SM-status. Tvillingarna Ebbe och Olle Strömberg, Askersund, har varit med i några år och ambition att ta topplatser i år. Liksom Liam Eriksson. Gullabos talang började förra året med en medelmåttig placering. Lärde sig snabbt och vann finalen, vilket tog honom raka vägen upp till bronsplats 2022.

Senast, då Svenska Cupen körde sin andra deltävling, höll sig Arvikas Leo Pettersson framme och vann. En seger som antyder att mer kan komma.

Som vanligt totalt sju klasser, varav fyra med SM-status och en med RM , plus de allra yngsta 6-11 år) som visar upp sig i Mini. I anmälningslistan finns förare från främst Sverige och Norge, men också Danmark, Finland och Estland. Tävlingarna startar på söndag och avslutas klämdagen den 5 juni.

Svenskt Mästerskap i Crosskart omfattar fem deltävlingar: 4-5/6 Tomelilla, 17-18/6 Bollnäs, 5-6/8 Östmark, 19-20/8 Västerås samt final 16-17/9 Arboga.

Samtliga delar av SM sänds på https://www.svenskbilsporttv.se Länk till annan webbplats..

Sidan uppdaterades den 30 maj 2023