Svensk Bilsport

Annas brev – inte utmaningar utan möjligheter och en stark ekonomi!

Tillbaka från semester och säsongsavslutningen 2023 för bilsporten stundar i många sportgrenar. Sommaren har varit händelserik, som brukligt, både utifrån det positiva och negativa. Detta brev blir därför lite längre.

Vi startar med en positiv sak. EM-rally! Jag var själv där på plats i Karlstad när det första EM-rallyt i de värmländska skogarna tog plats. Sverige arrangerar nu både EM och VM i rally vilket vi ska se som en stor framgång. Rallyt i sin helhet fick lovord från förare och organisation, fina sträckor och bra arrangemang. Grattis till er allihop som deltog och bidrog!

En annan tävling som jag besökte under sommaren var en folkracetävling i Karlstad. Tillsammans med mina styrelsekollegor valde vi att förlägga styrelsemötet på plats i samband med tävlingen. Folkrace fascinerar och engagerar! Jag upplever en härlig familjekänsla, glädje och en enorm stolthet hos utövare och arrangörer. Det gör mig väldigt glad. Styrelsen leder oss i all vår verksamhet och vi gör det med den verksamhetsplan och budget vi lägger varje år. Därtill så har vi uppföljning kring den på våra styrelsemöten samt att ett antal andra beslut som också fattas vid de tillfällena. Ett sådant beslut från styrelsemötet var att nominera Pontus Sandell till Rådet för ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden i den dialog som förs i ämnet med Riksidrottsförbundet. Fredrik Wakman nominerades till Rådet för anläggningar och idrottsmiljöer hos Riksidrottsförbundet. Båda posterna viktiga i arbetet med våra dialoger och gemensamma utveckling tillsammans med Idrottssverige och Riksidrottsförbundet.

Eventuellt har en del av er läsare noterat att jag figurerat i en artikel där jag kopplats samman med den rekrytering som Fotbollförbundet just nu genomför för att tillsätta en ny generalsekreterare. Där artikeln påstår att jag skulle vara en av kandidaterna. Jag vill här säga klart och tydligt att jag INTE är aktuell för uppdraget. Jag har redan världens bästa jobb där flera roliga utmaningar väntar framöver och viktiga processer, såsom Rally VM och SM, Svensk Bilsport strategi 2030, applikationer och utveckling på många håll. Men jag tycker att det är roligt och bra att det dyker upp, det visar att vi inom Svensk Bilsport gör saker rätt. Saker som gjort avtryck utanför vår egen bilsportarena. Och det är det jag vill fortsätta arbeta med. Men jag önskar stort lycka till på tjänsten till den som kommer tillträda rollen som ny generalsekreterare på Svenska Fotbollförbundet.

Runt om i landet har det körts tävlingar under hela sommaren. En hel del mästerskap har avgjorts fram till nu. Vi har nyligen avgjort både Crosskart-SM och Rallycross-SM. Och i helgen var jag på plats i Arvika när Rally-SM gick i mål för säsongen.
Rally-SM som nästa år kommer att drivas av Svensk Bilsport. 2024 är planeringen att SM-serien kommer köras väldigt likt det som gjorts i år för att till 2025 utvärderas och se över utvecklingsmöjligheterna inom mästerskapet. Just nu är det diskussioner med de sista arrangörerna för 2024 och inom kort vet jag att de första TV-reken ska göras för de kommande produktionerna som 2024 kommer livesändas från SM-serien i rally på www.svenskbilsporttv.se Länk till annan webbplats.

Tyvärr har den gångna tävlingssommaren varit skoningslös mot bilsporten genom en olycka med dödlig utgång och en olycka med skadade personer.
I dragracingen var det en motor som exploderade och två personer fick föras till sjukhus. Den andra olyckan kom i rally när en bil gick av vägen och där föraren omkom.

Sorgen för det som hände är total och mina tankar finns hos familj och vänner. Men jag vill ändå verkligen lyfta fram det säkerhetsarbete och den krisberedskap som arrangören i Hässleholm genomförde i samband med rallyolyckan. Allt från att räddningspersonal var snabbt på plats och ambulansen avgick från platsen tio minuter efter att olyckan skett, till hur arrangören fortsatte krisarbetet med information för team och tävlande till omhändertagande av funktionärer. I rally, där tävlingen sträcker ut sig över stora tävlingsområden och där flera sträckor kan vara i gång samtidigt, är ett välfungerande krisarbete av största vikt.

Den afrikanska svinpesten som är livshotande för vildsvin och grisar har tagit sig in i landet. I publicerande stund av denna text är ett stort område i Västmanlands län runt Fagersta och Norberg avlyst och där råder totalförbud för att vistas i skogen. Vid en första anblick kan det kanske kännas som att det här vilddjursproblemet inte har med idrotts- eller bilsportvärlden att göra. Tyvärr har den det. För sporter som bedriver sitt utövande direkt i skogen är det stopp. Men även för bilsporten blir det drabbande, särskilt för rallysporten som oftast kör på skogsvägar och där publiken rör sig i skogen. Riksidrottsförbundet arbetar nu i frågan i dialog med idrottsförbunden, Jordbruksverket och nu berörda Länsstyrelser. Så en spridning av denna svinpest kan få stora konsekvenser för svensk idrott.
Mer information finns att ta del av här, https://www.krisinformation.se/detta-kan-handa/handelser-och-storningar/2023/afrikansk-svinpest Länk till annan webbplats.


På klassiska Lydden Hill i England där rallycrossen tog sin början i slutet av 60-talet brann i somras ett helt teams bilar och utrustning upp i VM-rallycrossens högsta klass.
Resultatet. Utredning och totalstopp för tävlande med RX1-bilarna. Senare i under sommaren kom nyheten om att STCC ställde in 2023 års säsong.
Att säga att elbilssatsningen inom bilsporten fick sig ett par tuffa smällar under de där månaderna är nog ingen underdrift. De som är emot elbilstävlande ropade högt och skadeglatt. Men få lyfte fram att det körs lyckade elbilsserier. Extreme E, Nitros Rallycross och rallycrossens RX2e (vars bilar nu ersätter RX1.orna när de två sista deltävlingarna av VM i rallycross ska avgöras) har körts några år. Banracingklassen Next Gen Cup hade premiär i år och är ett bevis för att elbilstävlandet kliver framåt.

Den traditionella vagnsparken inom många av sportgrenarna är stor och därav intresset för framtida och mer fossilfritt bränsle. Men dragningen mot den värld som civilsamhället driver mot är också ett måste. Att förflyttningen till att fler sportgrenar inom bilsporten kommer köra fossilfritt i framtiden pågår är tydligt och helt i linje med det som är beslutat, både från internationella bilsportförbundet FIA och Svenska Bilsportförbundet. Att bilsporten arbetar nära civilsamhället, forskningen och nuvarande och framtida biltillverkare är mycket viktig del i den processen och för den fortsatta bilsporten.

Ni kanske sett nyheten. Erik Åström blir ny Event Director för Rally Sweden. Något som känns väldigt bra. Med Erik får vi en person som har en stark förankring både i bilsporten och i Umeå och närregionen där han har bra kontakter med det för oss så viktiga föreningslivet som är med och genomför Rally Sweden. Utan dem klara vi inte av det. Därtill kommer han att föra dialogen med markägarna och samebyar, utan deras insatser klarar vi heller inte av det. Rally Sweden går in i en intensivare fas med snart både biljettförsäljning, ny hemsida, sträckförslag och samtal med myndigheter. Vi har också haft ett första möte med mellannorrlands och övre norras distriktsstyrelser för att hitta ett tajtare samarbete.

Idiot.
Hur kan du vara så dum i huvudet.
Försvinn för fan.

Hej och försök känn dig välkommen till bilsporten!

Ovan är inte de värsta glåporden. Men det är aldrig roligt att bli uthängd, hotad eller kallad för både det ena och det andra, men värst är, tycker jag, när det sprids rena lögner. Det är inte okej att någon får uppleva detta. Och när detta även drabbar våra ideella är vi illa ute. Vem vill ta på sig uppgifter när de sen blir uthängda i sociala medier?
Det här är ett problem som växer sig större och större och det kräver att personer börjar tänka efter en extra gång, faktakolla, innan tangenterna slås ner och det skickas i väg i riktade hot eller elakheter.

Styrelsen har lyft frågan ytterligare och förbundet sitter nu och skapar ett mer intensifierat arbete med Nej till näthat som är grundat av Prinsparets stiftelse.
Även internationellt är det här högt upp på agendan hos FIA som nu kliver in i United Against Online Abuse, https://unitedagainstonlineabuse.com/ Länk till annan webbplats.
Vi måste stoppa det här beteendet. Vi i bilsporten och idrottsrörelsen i stort har svårt nog ändå att få in ideella krafter. Att mötas av hatande hjälper inte.


Styrelsen och årsmötet tillsammans beslutade också i april om att gå vidare med den strategiska plattformen Svensk Bilsport 2030. Där har vi Tony Ring och Peggy Dicksdotter Hermansson från styrelsen som går längst fram och tillsammans med Reach Potential, leder oss övriga i processen. Det känns jättebra och spännande att vi tillsammans ska jobba för en enad stark bilsport. Folksporten som skapar världsmästare, lägg det på minnet!

Det är inte bara det att jag sitter på informationsmöten kring svinpest, världsläget och terrorberedskapen i Sverige. Utöver det så har vi ett ekonomiskt läge i vår värld nu som slår hårt mot oss och idrotten. Jag hör det tydligt när vi generalsekreterare från förbunden träffas. Det är tufft nu. Så även för oss. Men vi kommer från fina år med plusresultat varav några även innan Coronastöden som idrotten fått. Vi står starkare än någonsin med 13,5 miljoner bättre än budget de tre senaste åren. Det har varit tuffa år med besparingar, olika stöd, men också en lyckad satsning på vår TV-plattform och andra kommersiella delar. Att vi ska använda dessa till att gå framåt nu när det behövs som mest tycker jag är helt rätt för att satsa vidare på utvecklingen av Svensk Bilsport med exempelvis, den efterfrågade utbildningsplattformen, svenskbilsporttv.se, Rally-SM, Folkraceappen.

För att återkoppla till rubriken; vi står inför en hel del utmaningar framöver. Men som någon alltid säger på kontoret. Utmaningar är möjligheter. Så. Vi har gott om möjligheter framöver.

Himlen var grå. Gatorna svarta och blöta. Men minnena förblir ljusa.
För någon vecka sedan hedrades den omkomne rallyföraren Christoffer "Kicken" Jacobsson med en rallybilskortege genom Visby efter begravningen.
I Arvika hölls en tyst minut under SM-finalen i Rally.
Jag har fått förklarat för mig vilken fin person han var.
En person som bar på en glädje till livet, till vänner och till rallysporten.
Även bland oss som inte kände dig är vi många som sörjer.
Många som drabbats av det ofattbara när någon slits ifrån oss alldeles för tidigt.
Många som vet hur stor saknaden och smärtan är.

Alla tankar till er som drabbats.


Anna Nordkvist
Svensk Bilsports generalsekreterare

Sidan uppdaterades den 21 september 2023