Huvudpartners till Svensk Bilsport

Teknik On Tour

I oktober inledde teknikavdelningen på Svensk Bilsport något som samlas under projektet ”Teknik On Tour”. Ett sätt att komma närmare verksamheten vilket har efterfrågats under en längre tid och nu kunnat genomföras.

– Hela vårt avlånga land är fyllt av ambassadörer och viktiga samarbeten med aktörer som ligger till grund för den fina utveckling vi har inom bilsporten. Deras olika nyckelroller inom rörelsen gör inte bara tävlandet genomförbart för våra utövare, det är också ett engagemang och driv som sätter Sverige i framsätet inom många områden i den tekniska utvecklingen. Besök i deras vardag är därför viktigt för att skapa förståelse, diskutera framtid och utbyta erfarenheter. Säger Pär Karlsson, chef för teknikavdelningen på Svensk Bilsport.

Under oktober genomfördes utöver Bilsportkonferensen två utflykter där den första destinationen blev Köping. I denna stad som ett centrum av motorsportsaktörer gavs möjligheten att träffa Sellholm Tuning, KBT-Safety samt Ferrita/GTR Motorpark.

Sellholm Tuning som startades av Janne Sellholm redan 1986 (TH) tillverkar och säljer motorsportdelar i Sverige samt stora delar av världen. Stötdämpare, transmissioner, broms och säkerhet för att bara nämna några områden.

Per Olof eller Poppo som han kallas är en av landets certifierade burtillverkare och driver KBT-Safety. Skyddsburar för tävlingsbilar är hans vardag och ingen vet hur många mil rör som passerat bokningsmaskinerna i verkstan.

På Ferrita blev det träff med Micael Ljungström och listan är lång till klasser och områden som denna tillverkare av avgaslösningar har levererat produkter till genom åren. Ljudnivån och miljö är en av Svensk Bilsports viktiga frågor och där förbundet har stort utbyte av en aktör som verkat länge i branschen. Teknik on Tour träffade även Johan Heggblad på plats som representerar GTR Motorpark och gav en uppdatering i arbetet kring motoranläggningen i Eskilstuna.

Andra turen styrdes i en annan riktning med besök hos Transportstyrelsen och EPWR utanför Hedemora. Med Transportstyrelsen finns en lång historia och en viktig del i arbetet kanske främst inom Rally. Svensk Bilsport verkar under myndigheternas lagar, regler och riktlinjer och måste jobba hårt i de frågor som påverkar bilsporten.

Hos PWR lyser flitens lampa och ett arbete med färdigställande av de El-bilar som till 2024 ska stå på startlinjen i STCC. Inom Svensk Bilsport bekantar vi oss mer och mer med elfordonen i rörelsen och ser en utveckling och ökad acceptans som är nödvändig för framtiden.

I november kommer bland annat utbildning hållas för Svensk Bilsports Registreringsbesiktare på Training Partner i Stockholm, samtidigt som arbetet med Tekniker Grund i utbildningsplattformen jobbas vidare på. Därefter tas sikte på några nya ambassadörer inom teknik och säkerhet.

Sidan uppdaterades den 13 november 2023