Huvudpartners till Svensk Bilsport

Annas brev – Bilsportens engagemang brinner värmande i ett kallare Idrottssverige

November och mörkret faller inte bara över tidiga eftermiddagar. Det lägger sig just nu kompakt över svensk idrott.

Riksidrottsförbundets projekt Elitidrott 2030 ser ut att splittra svensk idrott.

Flera generalsekreterare med mig hävdar att Riksidrottsförbundet, som övergripande organ för den svenska idrotten, håller på att skapa ett A- och ett B-lag där fullt fokus riktas till förbund som har sportgrenar representerade i OS.
Om den känslan inte kunnat bevisats tidigare fick vi den på pränt när informationen om Elitstödsfördelningen skickades ut till förbunden med hänvisning till projektet Elitidrott 2030. Där nollas detta specifika elitstödsbidrag (övriga stöd från RF berörs ej) från Riksidrottsförbundet till bilsporten och till flera förbund medan andra får en rejäl minskning samtidigt som OS-sporter får en ökning.

Att Elitidrott 2030 ska lyfta svensk idrott och har målet att Sverige ska ta fler internationella medaljer är bara positivt. Att planen var att få in mer pengar till idrotten för den satsningen var också bara bra. Men när inga nya pengar kom in från staten eller partners för satsningen valde Riksidrottsförbundet att plocka pengar från olika förbunds elitstöd för att öka på andra, där OS-inriktningen lyser starkt.

Att sen bidragsfördelningen från Riksidrottsförbundets tjänstemän har en övervikt i sitt beslutsunderlag hämtat från Greatest Sport Nations lista över hur en poängfördelning kan göras utifrån framgångar i mästerskap är i sig ofattbart.
Greatest Sport Nation visar sig vara någon mycket idrottsintresserad amerikan som satt upp ett eget system på hur han och vänner rankar olika sporters framgångar. Och eftersom han och hans vänner inte vet riktigt hur de ska behandla poängfördelningen i sin lista när det gäller Formula 1 så väljer de att inte ta med motorsport alls. Alltså utesluts all motorsport. Bilar, motorcyklar, flygplan, båtar, skotrar. All motorsport.

Det är inte heller så att Riksidrottsförbundet när de väljer att utgå från denna lista i sitt ekonomiska fördelande av elitstödet väljer att reflektera något över denna slutsats kring motorsporter. Nej. Det tycks vara helt rimligt att cirka 300 000 medlemmar i föreningar som bedriver motorsport i Sverige och som vanligtvis ingår i Riksidrottsförbundet här, av samma Riksidrottsförbund, inte ska klassas som sporter som kan bedriva elitverksamhet.

Att Riksidrottsförbundet består av både stora och mindre förbund med olika förutsättningar vet vi. Och ja, jag har full förståelse att inte alla förbund kan få lika stor del av de pengar som staten avsätter till idrotten i Sverige. Men om projektet Elitidrott 2030 syftar till att Sverige ska få fram fler internationella medaljörer borde rimligtvis alla som har svenskar som tävlar i internationella mästerskap få någon del av pengarna för att utveckla sin elitidrottsverksamhet. Många av förbunden har internationella stora mediala mästerskap varje år.

Flera förbund har ställt sig frågande till beslutsgrunden för den utskickade listan över kommande års elitstöd.
Då det efter Karl-Erik Nilssons avgång som ordförande för Riksidrottsförbundet kommer genomföras ett nytt Riksidrottsmöte i januari är vi flera förbund som nu vill motionera mot detta beslut som tagits kring Elitidrott 2030.
Ett beslut som innebär att Riksidrottsförbundet med dess styrelse håller på att bygga en mur inom svensk idrott.
Svensk Idrott riskerar att bli en plats där vi kommer stå med en A-gruppering på ena sidan och en B-gruppering på den andra, betydligt kallare sidan av muren.
Om Sverige nu ska ansöka om OS, är det inte viktigare än någonsin att idrottsrörelsen står enade?

Det om det för nu.
För det har hänt positiva saker också. I mitten av oktober genomfördes årets Bilsportkonferens där SGA:er, distrikt, utskott, kommittéer, styrelsen och kontorets personal träffas för att prata utveckling av Svensk Bilsport. Bilsportkonferensen startades upp efter Corona och det är nu tredje året vi genomför detta. En helg som av uppföljningsenkäten att döma var mycket givande. Och jag kan bara hålla med. Det finns en enorm kompetens i vårt land kring bilsport och ett verkligt driv som brinner varmt för Svensk Bilsport. Som sagt. Bra dagar. Tack till er som var med och bidrog.

Även om vi där i Sollentuna på Bilsportkonferensen var många som lägger kraft och energi till bilsporten behöver vi alltid fler. Och vi, precis som många förbund, ser en svårighet att rekrytera in personer till våra styrelser utskott och kommittéer. Både centralt och i distrikten.
Det är ett mycket viktigt arbete som valberedningarna har ute i landet. Men de är också i behov av stöd. De behöver få input, förslag på namn. Ofta kan en intressant person behöva lite tid på sig. Det ska passa med livet i övrigt innan ett uppdrag tas. Men dialogen kan påbörjas och hållas levande. Så. Hjälp våra valberedningar ute i landet.
Och nej. Det handlar inte om att ni som sitter i någon roll idag gör ett dåligt arbete. Det handlar om att valberedningar ska ha en chans att i tid hitta bra kandidater till den dagen det behövs.

Arbetet med Strategi 2030 har pågått under längre tid med både kvalitativa och kvantitativa intervjuer med representanter från bland annat, distrikt, föreningar, utskott och anställda. Svar och analyser av dessa gav den grund som presenterats under våren för vägen framåt under parollen Svensk Bilsport – Folksporten som skapar världsmästaren. Ansvariga för Strategi 2030 från styrelsen är Tony Ring och Peggy Dicksdotter Hermansson. För någon vecka sedan hölls första mötet med en relativt stor och intresserad styrgrupp som nu påbörjat arbetet med att ta ner den första arbetsdelens resultat för att påbörja formandet till en strategi med mål och ansvarsfördelning inom Svensk Bilsport.

Även om det rent tävlingsmässigt är lite lågsäsong så pågår arbetet för Svensk Bilsport året om på kontoret med en blandning av långsiktigt arbete och djupa sportsliga detaljfrågor. Nedan ett litet axplock av vad som är i kalendern närmast för en del av personalen.

Tävlingssäsongen 2023 ska sammanställas för att hamna på sin plats i den kommande verksamhetsberättelsen. Just nu pågår också utskick av inbjudningar till Bilsportgalan, där vi får fira bilsportens framgångar under 2023. Samtidigt har säsong 2024 mjukstartat och förberedelser är i full gång med att tävlingskalender ska fastställas.

Arbetet med utvecklingen av Licens Appen pågår för förbättring av vissa detaljer. Den byter också namn i den nya versionen till, SBF-Licensapp. Första delen av skapandet av licenser för 2024 är gjort. Föreningarna kan nu spärra medlemmar som inte betalat medlemsavgiften för 2024. Licenserna kommer släppas för köp 6:e december. Kom ihåg att medlemsavgiften måste vara betald för att du ska kunna lösa ut din licens.

Rallybilar med dess Registerkort och Vagnböcker kommer importeras i LoTS. Datum är ännu inte satt men kommer meddelas i god tid innan.
Under oktober inleddes ”Teknik On Tour” som det finns att läsa mer om i en nyhet här https://www.sbf.se/nyhetsarkiv/2023-11-13-teknik-on-tour Länk till annan webbplats.
Hela landet är fyllt av ambassadörer som inom rörelsen verkar både på och vid sidan tävlingsbanan för att utveckla bilsporten. Vi tycker det är viktigt att besöka dem även i vardagen för att skapa en närhet till verksamheten samtidigt som vi kan diskutera framtid, projekt och utmaningar som vi gemensamt står inför. Fler besök är att vänta från Teknikavdelningen.

Redan nu löper även förberedelserna på inför Förbundsmötet som hålls den 14 april i Stockholm. Bland annat röstlängder för Förbundsmötet och de tolv distriktens årsmöten ska upprättas. Och Bilsportens Hus i Sollentuna förbereds inredningsmässigt för att kunna välkomna hela Bilsportsverige 2024 till att lägga möten och besök i lokalerna. Varmt välkomna.


Som ni kanske sett har STCC släppt kalendern för nästa år. Jag ser verkligen fram mot STCC-säsongen 2024 som har en mycket spännande och relevant kalender med elektrifierad racing i både städer och på landets racingbanor. Att STCC landat inför 2024 är en viktig utveckling för hela svensk motorsport och med den presenterade kalendern blir vi i bilsporten tillgängliga för den stora motorsportpubliken, som vi vet finns i Sverige.

Även Rally-SM gör lite av en omstart när vi i Svensk Bilsport från nästa år kommer driva SM-serien centralt och det med Jonas Kruse som projektledare. Jonas börjar sin tjänst den 4 december.
Därtill kommer Jonas att få en ny styrgrupp kring sig som stöttar och beslutar kring och om Rally-SM. Det blir ett nytt sätt att arbeta som innefattar utskottsrepresentation, arrangörssidan, team, med flera. Det blir en styrka i beslutsfattande och förankring för utvecklingen av Rally-SM.

Esporten växer inom bilsportvärlden och det arbetas hårt med den inom det internationella förbundet FIA och den Esportavdelning som finns där. Nyligen kördes en tävling i São Paulo, Brasilien där FIA var på plats. Här hemma i Sverige kördes för bara några helger sedan en på-plats-final i Bromma när SM Esport Racing Powered By Porsche avgjordes, där Jesper Eriksson vann. En rolig och positiv resa som gjorts i flera år nu med Porsche som huvudpartner till mästerskap.
Mer internationellt vill jag passa på att gratulera Johan Kristoffersson till ännu ett VM-guld i Rallycross. Stort grattis!

På tal om VM. Den 15 till 18 februari 2024 körs Rally Sweden med Umeå som centralort. Nytt för 2024 är att det blir digitala biljetter.
Så för den som är sugen på en Rallyfest. Här finns biljetterna.
https://secure.tickster.com/sv/2chupb8r3mldjdk/selectproductgroup Länk till annan webbplats.

Anna Nordkvist
Svensk Bilsports generalsekreterare

Sidan uppdaterades den 29 november 2023