Svensk Bilsport

Erik Poulsen representerar Sverige i FIA Karting Academy Trophy

Trettonårige Erik Poulsen från Varberg är Sveriges representant i FIA Karting Academy Trophy 2024.

FIA Karting Academy Trophy är en prestigefylld internationell juniorserie i karting som samlar unga och talangfulla förare från hela världen. Mästerskapet arrangeras varje år av FIA och är en viktig inkörsport för framtida motorsportstalanger.

– Jag är otroligt stolt över att ha blivit utvald att vara en del av FIA Karting Academy Trophy. Jag ser mycket fram emot att tävla mot många av världens bästa förare och har självklart höga förväntningar på att hamna i toppen av fältet, säger Erik.

Tävlingarna äger rum på några av världens mest utmanande banor och ger deltagarna möjlighet att tävla på den internationella scenen. I år tävlar 46 förare från hela världen i åldrarna 12 till 14 i tre deltävlingar med start i Val D’argenton, Frankrike för att sedan följas upp på Slovak Karting Center, Slovakien och avslutas på hemmaplan i Kristianstad, Sverige. Serien körs tillsammans med CIKFIA EM serien i OK och OKJ.

– Det ska bli roligt att få följa Eriks resa i år och få vara en del av det lärorika konceptet som Academy innebär. I år har vi valt ut vår landslagsförare Alfred Nilsson som kommer agera mentor till föraren som representerar Sverige. Vår strategi bygger på att stötta unga förare med inspiration och erfarenhet från rutinerade landslagsförare. Målet är att skapa en grund för en fortsatt hållbar karriärutveckling, där nya faktorer vägs in för att skapa bra förutsättningar för varje års representant, säger Ellinor Aspeqvist, assisterande förbundskapten och ansvarig från Svensk Bilsport för FIA Karting Academy.

Många duktiga förare har representerat Sverige under åren som FIA Karting Academy har genomförts, bland annat landslagsföraren Alfred Nilsson som tog en 2:a plats totalt i serien 2016. Alfred kommer i år att agera mentor åt Erik för att förbereda honom för den kommande säsongen. Detta är en del i landslagets strategiarbete för att stötta unga förare med inspiration och erfarenhet från äldre och rutinerade förare.

Att få vara en liten del av detta hedersfyllda projekt för Erik är superkul. Jag kan själv se tillbaka på mina framgångar i Academy och idag konstatera att det var ett av genombrotten som banade vägen för en långsiktig karriär. En av nycklarna för att lyckas med detta koncept är förberedelser. Där hoppas jag kunna bidra med min erfarenhet och kunskap till Erik för att skapa så bra förutsättningar som möjligt, säger Alfred Nilsson.

Sidan uppdaterades den 08 februari 2024