Svensk Bilsport

Svensk Bilsports landslag stöttar helkvinnligt ekipage i Rally Jameel

Tävlingen är den första öppen för enbart kvinnor i Saudiarabien, som går ut på navigation och precision snarare än fart. Det beräknas starta 50 bilar från mer än 30 olika länder, alla med helkvinnlig besättning.

– Förbundskapten Pier Steffansson presenterade idén till projektet, och för mig var det självklart att säga ja. Jag har inte haft någon kontakt med landslaget tidigare, jag kör folkrace och har gjort det i fem år. Det kom verkligen som en chock. Jag känner mig jättenervös, men det ska bli kul. Jag är verkligen taggad, säger Alva Olsson.

Alva, med bakgrund inom folkrace, kommer lotsas av kartläsaren Julia Thulin. Julia tillhör landslaget och har de senaste säsongerna tävlat i både VM och EM i rally. Även för henne blir ökenrally en ny erfarenhet.

– Jag har som mål att tävla i ökenrally i framtiden, så jag ser detta som spännande och utvecklande. Jag och Alva känner inte varandra sedan tidigare, men har haft en del kontakt inför detta och jag ser fram mot att göra detta äventyr ihop. Rally Jameel handlar framför allt om att navigera i öknen och hitta punkter, även hålla medelhastighet mellan olika punkter. Så detta blir ett perfekt första rally för oss båda, säger Julia Thulin.

Landslagsföraren Mikaela Åhlin-Kottulinsky åkte tävlingen som kartläsare ihop med Annie Seel för två år sedan, och har i ett erfarenhetsutbyte inom landslaget stöttat Alva och Julia inför Rally Jameel.

– Vi har haft ett möte med Mikaela, och är tacksamma för den feedbacken. Hon förberedde oss på hur vi ska ta oss an tävlingen och vad vi kan förvänta oss. Kunskap och hjälp av en så duktig förare är ovärderligt. Det är superkul att hon vill hjälpa oss, fortsätter Julia.

Pier Steffansson, förbundskapten för Svensk Bilsports landslag, ser positivt på möjligheten att ha en bil i Rally Jameel och att matcha bredd och elit i detta samarbetet.

– Vi är glada att landslaget fått möjligheten till en egen bil i Rally Jameel. Vi ser ökenrally som en disciplin med ökat intresse även från Sverige, och att ha en bil i tävlingen ger oss en unik möjlighet att ge våra förare och kartläsare erfarenhet inför framtiden, säger Pier Steffansson.

Att blanda breddförare ihop med våra elitsatsande deltagare inom landslaget är fantastiskt för erfarenhetsutbyte och en del i arbetet vi gör tillsammans med Riksidrottsförbundet. Att koppla ihop bredd med elit öppnar inte bara dörrar, utan är mycket positivt på flera sätt för alla inom Svensk Bilsport.

På plats i Saudiarabien under hela rallyt kommer assisterande förbundskapten, Ellinor Aspeqvist vara.

– Det här ska bli väldigt spännande! En del i landslagets arbete är nätverkande, att skaffa erfarenhet och kunskap om sporten från flera synvinklar. Det ska bli intressant och lärorikt att träffa både kvinnliga förare och ambassadörer från hela världen. Jag ser fram emot inspirerande och givande diskussioner för framtida internationella samarbeten, säger Ellinor.

Sidan uppdaterades den 09 februari 2024