Svensk Bilsport

Premiär för SM i Rallycross – följ det live på svenskbilsporttv.se

Årets inledande deltävling, av totalt sex, avgörs på Tierp Arena nu på fredag. Totalt 49 ekipage finns i startlistan, varav 15 i Supernationell. Klassen 2150 bjuder på nästan det dubbla antalet, närmare bestämt 29 hugade spekulanter på en pallplats. Juniorklassen mönstrar fem deltagare.

Så klart är det alltid vanskligt med tips i början på en ny säsong, men säkert vill fjolårets silverman Rasmus Olsson kliva ett snäpp högre upp. Tommie Svärd, närmast utanför medalj 2023, blir en av utmanarna.

Men samtliga i klassen får se upp för fjolårets guldmedaljör i juniorklassen, Isac Torlamb, nu i en potent Subaru Impreza.

I 2150 finns en uppsjö av förare som alla vill samma sak – nämligen stå överst på prispallen. Kim Andersson är en av dessa, David Hjertberg en annan.

En av de mer långväga gästerna i SM-premiären är BK Dundrets Oskar Andersson, hemmahörande i Gällivare. Fjolårets trea i Norrlandsveckan och övre norras distriktsmästare har drygt hundratalet mil enkel resa till Tierp Arena.

Knappt hälften så långt hade Oskar och mekanikern Sebastian Rahm till första provkörningen i Lycksele. Redan efter 200 meter tog resan slut här…

– Bakaxeln låste sig. Troligen var det ett lager som skar ihop, berättar Oskar.

Men norrlänningar hänger ju knappast läpp för en sådan bagatell. Det blev att lasta tävlingsbilen och styra kosan hemåt för axelbyte.

–Så särskilt mycket träning har det ju inte blivit. Hemma är det ju dessutom en meter snö kvar, fortsätter Oskar.

Junior 2150 innehåller idel nya namn. Fyra värmlänningar samt Felix Loggert från Norrbotten gör upp om poängen.

Rallycross-SM från Tierp kan ses live på www.svenskbilsporttv.se Länk till annan webbplats.

Sidan uppdaterades den 08 maj 2024