Svensk Bilsport

Annas brev – Tävlingar, tävlingar, överallt där jag tittar ser jag tävlingar

Ena foten är redan inne i försommaren.
Och med det ännu mer av bilsport.
Helgerna fylls av tävlingar.
Äntligen.

Premiär för flera racingklasser var det första helgen i maj på Anderstorp i samband med starten av årets Porsche Carrera Cup Scandinavia.
Folkracen är i full blom nu och Bilcrossen har haft premiär av sin cup. Samtidigt klev Rally-SM in i sin andra andning när årets första grustävling kördes i Nyköping i helgen som var. Då hade även SM i Rallycross premiär på Tierp där det var stor motorsporthelg med bland annat uppvisningstävling i Drifting. Dragracingjuniorerna körde sin premiär i helgen och över 300 förare gästade SKCC för karting på EM-banan i Kristianstad.

Det formligen bubblar av bilsport runt om i Sverige nu när säsongen äntligen är i gång.

Glädjande att se är även de internationella framgångarna vi har just nu. Linus Lundqvist med sin första pallplats i amerikanska Indy car och Mille Johansson med sin seger i junior-EM i rally är två exempel på blågula framgångar. Kul!

Utanför tävlingsarenorna har det hänt en hel del där en stor fråga varit Trafikverkets synsätt på kostnader för uppsättning av vägskyltar. En fråga som Svensk Bilsport tillsammans med flera förbund och RF arbetat mycket med. Status nu är att Regeringen beslutat om att ge Trafikverket möjlighet att avstå från att ta ut ersättning från ideella föreningar upp till 150 000 kr för motions- och tävlingslopp på statliga vägar. Regeringen har i vårändringsbudgeten skjutit till resurser till Trafikverket för att hantera frågan.

En tydlig reaktion från Regeringen. Men beslutet är bara en tillfällig lösning för 2024 så frågan är i högsta grad levande för framtiden och något vi kommer driva vidare.

Förutom bilsportens egna tävlingar närmar sig SM-veckan sommar. I år är det Västerås stad som står som värd. Bilsporten är representerad av två sportgrenar, Crosskart och Rallysprint. Båda avgörs torsdag den 27 juni och kommer kunna ses i SVT:s kanaler.
SM-veckan vinter avgjordes i mars i Luleå/Boden och visade de totalt högsta tittarsiffrorna sedan starten av SM-veckan 2009. För mig är det ett facit på att idrott och livesport verkligen engagerar. Att bilsporten kan vara med och synas är mycket viktigt för vår idrott och sportgrenarna. Även om sporter kan ses på mängder av olika streamingtjänster så är fortsatt SVT störst i Sverige med sin publik som når brett och inte bara hardcore-fansen.

Med det sagt är de hängivna fansen viktiga. Och vi är många. Och vi blir fler. Fler som vill se bilsport live på skärmen. Det visar analysen av svenskbilsporttv.se där tittarantalet och prenumeranterna går uppåt. Riktigt positivt.
Närmast i tablån på www.svenskbilsporttv.se Länk till annan webbplats. väntar några härliga Folkracefestivaler.


Under Förbundsmötet som genomfördes i april presenterades Verksamhetsplanen som är den övergripande grunden för arbetet framåt. Det framtida arbetet för Svensk Bilsport kommer utgå från den strategiska plattform som nu finns genom arbetet med Strategi 2030 där tre fokusområden är satta.

a, samarbete
b, rekrytering
c, utveckling

Det ryms naturligtvis mycket under dessa övergripande ord för våra fokusområden.

Men jag vill kort här nämna en del i arbetet under Samarbete. Det är vikten av kontaktskapande och värdet av dessa för framtida samarbeten, både nationellt och internationellt där Motorsport Games är ett för oss viktigt event att medverka i och kring. Under 2022 var vi på plats med flera förare, team i de olika sportgrenarna och vi arbetar för att genomföra något liknade 2024 då Motorsport Games avgörs i Spanien. Resultatet från 2022 blev väldigt bra sett till just kontaktskapande och samarbeten som för några förare ledde till nya utmaningar som skapades utifrån att vara på plats vid Motorsport Games.

Samarbeten mellan länder är som sagt viktiga för oss. Vi ser och vet att det finns mycket lärdom och erfarenheter att hämta från olika länders verksamheter. Här kommer vi arbeta med att knyta till oss mer kontakter och påbörja gemensamma projekt.
Ett exempelvis som redan är startat är inom Esport där vi tillsammansmed de nordiska länderna nyligen genomförde ett nordiskt mästerskap i simulatorspelet iRacing. Fem personer från respektive land kom för att göra upp om de två gulden som det kördes om.
Tio personer körde Rallycross samt 15 som i Racing då det tävlas det i Rallycross på Lånkebanen och för racingen gällde Rudskogen med Formula 4.

I dagarna tecknades även avtalet mellan Rally Sweden och Umeå Kommun som gör klart att den svenska VM-deltävlingen i Rally kommer genomföras med Umeå som centralort även åren 2025, 2026 och 2027. För oss är det en trygghet att ha Umeå och dess region med oss på den här utvecklingsresan som Rally Sweden är. Vi går nu mot det fjärde rallyt i Umeå i februari 2025 och jag tycker att vi tillsammans med Umeå och regionen tagit positiva kliv framåt med event för varje år.

Roliga och spännande saker väntar också i Göteborg andra helgen i juni. Då kör äntligen STCC sin premiär med de nya el-bilarna där ett Head 2 Head upplägg är först ut i kalendern. Ser fram mycket mot att se hur årets STCC utvecklar sig.

Till nästa gång, varma hälsningar.

Anna Nordkvist,
Svensk Bilsports Generalsekreterare

Sidan uppdaterades den 17 maj 2024