Svensk Bilsport

Svensk Bilsport vill uppmärksamma den biologiska mångfaldens dag 22 maj

Den 22 maj är internationella dagen för biologisk mångfald. Dagen har instiftats av FN för att uppmärksamma betydelsen av biologisk mångfald för livet på jorden. Och - aktiva motorbanor har många gånger faktiskt visat sig viktiga för den biologiska mångfalden!

Biologisk mångfald innebär variationer av arter, organismer och ekosystem. Många av dessa är beroende av varandra för att kunna överleva och frodas. Om en art, en organism eller ett ekosystem försvinner eller förändras påverkas många fler.

Den biologiska mångfalden är viktig för oss människor också för att den tillhandahåller ekosystemtjänster som är avgörande för vår överlevnad och hälsa. Genom ekosystemtjänsterna får vi bland annat syre och pollinering.

I dag är den biologiska mångfalden hotad – avskogning, jordbruk, utsläpp, skräp och klimatförändringar påverkar alla den biologiska mångfalden på olika sätt.

- Glädjande är dock att aktiva motorbanor kan bidra till att hålla landskapet öppet. Fler studier har visat att motorbanor ofta är mer artrika än omgivningen, säger Mikael Norén, Svensk Bilsports miljösamordnare.

Håll utkik här för flera nyheter i ämnet här i närtid. Svenska Bilsportförbundet har varit ledande internationellt i detta arbete och nu tittar FIA på bland annat vårt arbete.

Läs mer här: https://www.sbf.se/miljo/biologisk-mangfald Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterades den 22 maj 2024