Svensk Bilsport

Dubbla SM-tävlingar för rallycrossen i Höljes


Det blev idel dubbelsegrar när Rallycross-SM fortsatte med två deltävlingar i Höljes i helgen. Rasmus Olsson, Oskar Hellström och Felix Loggert hade alla tillräckligt torrt krut för att lägga beslag på segerpokaler båda dagarna!

Andreas Israelsson och Linus Östlund – båda tillhörande arrangörsklubben Finnskoga MK – dominerade kvalet i Supernationella. Rasmus Olsson, kvaltrea, vann därefter den första semifinalen före Israelsson. Östlund segrade i den resterande semin – följd närmast av Ossian Stenvall.

Finaldags hade Olsson toppat formkurvan ytterligare och dominerade från början till slut. Andra plats gick till Stenvall, medan Viktor Fahlgren knep tredjeplatsen.

–Jag har verkligen inget att klaga på. Starterna som varit lite darriga i kvalet stämde nu perfekt, konstaterade Rasmus Olsson i samband med segerintervjun.

Förhållandena skilde sig åt på olika delar av banan.

–Blött på vissa ställen och torrt på andra. Men med många års tävlande i ryggen så har jag rutin nog att bemästra sådant, förklarade Blekingskillen vidare.

Kim Andersson svarade för en upphämtning som hette duga i 2150-finalen. Dock rådde han inte på Oskar Hellström som tog emot målflaggan med en knapp sekund tillgodo.

Oskar hade dessförinnan slutat tvåa, etta respektive etta i de tre kvalomgångarna. Kim vann den första omgången och skuggade Oskar i de båda resterande. Följaktligen slutade de båda etta och tvåa sammanlagt.

Första semin blev en munsbit för Oskar, med Anton Eriksson Therus närmast efter sig. Daniel Wall tog hem spelet i det andra heatet – hårsmånen före Kim Andersson.

Oskar parkerade därmed i första startled i finalen jämte Daniel, där den förstnämnde tog kommandot. Det blev trångt i första kurvan och här kunde Fredrik Tinnsten ta sig förbi Daniel Wall till en andraplats.

Kim klättrade undan för undan upp genom fältet och närmade sig Oskar allt mer. Men förbi kom han inte. Oskar hade en strategi som lyckades.

–Tog höjd i velodromen där jag såg att det var torrare och bättre fäste!

Tinnsten lade beslag på den resterande platsen på prispallen. Daniel Wall slutade fyra.

Juniorklassen omfattade fem deltagare där Felix Loggert hade revansch att fordra efter Tierp och han fick det också. Etta i kvalet och samma facit i finalen där 20-åringen tog en säker seger.

–Satt riktigt bra. Tog jokern vid rätt tillfälle och kände mig aldrig hotad, berättade han efter målgång.

Söndag 2/6

Under söndagen rådde bättre vädermässiga förutsättningar. Torr bana och därmed högre tempo. Linus Östlund segrade i kvalet före Rasmus Olsson. Duon vann sedan var sin semi och utgjorde första ledet i finalen. Här var den sistnämnda snabbast i starten. Linus däremot fick inte till det riktigt och valde jokern per omgående.

Resten av heatet blev till en uppvisning av Rasmus.

–Omöjligt att klaga. Den här helgen har i stort sett allt fungerat, menade han.

Desto tätare var kampen om placeringarna två till och med fem. Ossian Stenvall, Viktor Fahlgren, Linus Östlund samt Andreas Israelsson korsade densamma i nämnd ordningsföljd.

Totalt i SM med hälften av serien till ända toppar Rasmus Olsson på 91 poäng. Stenvall håller andra plats och Östlund tredje – med 75 respektive 70 poäng i resväskan till Älvsbyn, som blir nästa anhalt för SM-tåget.

Det blev dubbelt Oskar i topp i 2150 – Hellström före Andersson. Den förstnämnde hade dessförinnan varit omutlig i kvalet, där Andersson följde därnäst.

Finalstarten var jämn mellan de båda i ett inledande skede, men därefter tackade Hellström för sällskapet. Förstaplatsen var inte hotad.

–Bra helg rakt igenom, konstaterade han nöjd. Men tvekar om fortsättningen.

–Stod över Tierp och gjorde ett inhopp här. Får se hur det blir framledes…

Trea när målflaggan fälldes var Robert Olsson. Anton Eriksson Therus slutade fyra före Kim Andersson.

Kim Andersson leder sammandraget 15 poäng före Oskar Hellström. Trea i tabellen är Eriksson Therus, poängen efter Hellström.

Felix Loggert vann alla tre juniorkvalen. Max Åsman var näst bäst, medan Emrik Neiker slutade trea.

Loggert såg sedan ut att ha en betryggande ledning i finalen, men Åsman knaprade in. Placeringarna stod sig dock.

–Hade lite bekymmer med en glapp kabel till tändningen igår och under den första kvalomgången idag. Men det fixade vi till slut.

Loggert tog nu täten i sammandraget med rejält försprång. Timmy Sakariassen, Max Åsman och Adrian Körra Sigfridstad tampas om andra plats åtskilda av en poäng.

Sidan uppdaterades den 03 juni 2024