Svensk Bilsport

Svenska framgångar I EM I Dragracing på Tierp Arena

Det blev svenskt i topp i tre av fyra fyrhjuliga klasser när dragracing-EM avgjordes på Tierp Arena inför 19 300 åskådare i helgen. I Top Methanol avgick Tony Bryntesson med segern efter att ha kört över mållinjen på nytt nordiskt rekord, och den näst snabbaste tiden någonsin i Europa i en stenhård fajt mot Jonny Lagg.

– Vi har kämpat länge för att komma ned på de här tiderna, vi har vetat att vi har kapaciteten och nu föll alla bitar på plats, säger Tony Bryntesson. Det var jättekul att få bjuda publiken en bra fajt mot Jonny Lagg. Nu ser vi fram emot att få åka hem med ledning i Europamästerskapet.

Jimmy Ålund var fullständigt omutbar i Pro Stock, kvalsnabbast och hela tiden en tiondel snabbare än konkurrenterna och i Pro Stock är en tiondel en evighet. I finalen vann Norrköpingsföraren komfortabelt över den regerande Europamästaren Michael Malmgren som slog av tidigt.

– En av våra bästa helger på länge, och vi ger oss sjävla ett A, eller ett A plus i betyg, säger Jimmy. Det var en av de där bra helgerna. Vår målsättning är att försöka ta tillbaka EM-titeln.

I Pro Mod, den till deltagarantalet största EM-klassen, avgick Andreas Arthursson med segern efter att ha kört ifrån holländaren David Vegter i finalen.

Top Fuel var den enda bilklass som inte vanns av en svensk. Finländaren Anti Hortto vann något överraskande över Maltas Duncan Micallef på 4,03. Micallef körde i sin första elimineringsrunda på 3,79, den näst snabbaste tiden i Europa någonsin och nytt banrekord för Tierp Arena.

Sidan uppdaterades den 17 juni 2024