Om drifting

Drifting är en actionfylld motorsport som har hastighet, däckrök, extrema bilar och starka profiler. Men till skillnad från andra motorsporter är det även en bedömningssport.
Klicka och kolla in den här filmen. Den säger allt! Öppnas i nytt fönster.

Med en körteknik där föraren avsiktligt överstyr (sladdar) sin bil till den grad att framdäcken, oftast med helt galna hjulvinklar, pekar åt rakt motsatt håll från svängens riktning samtidigt som full kontroll behålls genom kurvorna är sporten en väldigt publikfriande och populär motorsport.

Förare tävlar mot varandra genom en bana där drift (sladd) hela tiden måste bibehållas. Den som enligt bedömarna kan hålla den förutbestämda linjen, markerad med så kallade clippingpoints och zoner, snyggast, med mest fart, vinkel och närmast sin motståndare vinner.

Banan kan vara permanent eller tillfällig. Vanligast är att man kör på en motorbana eller del därav. Man kan även anordna mindre tävlingar på annan asfaltsplan, exempelvis en upplåten parkering eller flygfält. Tävlingarna bjuder på tuff körning som kräver 100% av både förare och bilar.

De största internationella serierna är D1 Grand Prix i Japan, Formula Drift i USA och DMEC Drift Masters European Championship i Europa för att nämna några.

Drifting-SM är den högsta serien nationellt och innehar SM-status.

Tävlingsbilarna har upp mot 1000 hk och körs på gränsen till vad som är möjligt. De allra flesta utövare bygger sina egna tävlingsbilar, vilket är ovanligt när man tävlar på så här hög nivå. Dessa förare besitter stora kunskaper både i garaget och bakom ratten.

Sidan uppdaterades den 24 februari 2023