Martinsson och Hellström i topp efter SM-premiären

De kom, de sågs och de segrade. Två fjolårsvinnare som klivit upp en klass blev första helgens segrare när SM i Rallycross startade med en dubbeltävling i Strängnäs under helgen.

Hemmaföraren Oskar Hellström som i år kör i 2150-klassen fortsatte som han avslutade förra året, med seger. Han vann både lördagens tävling och deltävling två på söndagen. Med det placerar han sig med sin av pappa Hellström ärvda BMW i topp i SM-tabellen.

– Han börjar bli lite sliten nu, bilen, men vi håller fast vid den, konstaterar Oskar Hellström efter segerhelgen.

Även Filip Martinsson har klivit upp en klass sedan vinsten i SM förra året. I år är det högsta klassen Supernationell som gäller och det i en nybyggd BMW. För Martinssons del var det rätt in i klassens getingbo direkt och redan i första kvalomgången satte han andra snabbaste tid och visade Martinsson att han skulle bli att räkna med även i årets SM. Efter seger i semifinalen upprepade han det i finalen och tog hem första deltävlingen av årets SM.

En bedrift han sen gjorde om andra dagen, men då med lite mer haltande väg fram till segrar i semifinal och final.

– Det var lite punktering och ett växellådsbyte, men de är ett otroligt bra team runt om så att köra är det lilla, säger Filip Martinsson efter segern i söndags.

Och köra fick han allt göra. I söndagens final var han hårt ansatt av Timmy Enlund som visade bra fart under hela dagen. Enlund stressade Martinsson, men gjorde sen en miss i första sväng och tappade fart och placeringar. Med det fick Martinsson en lucka ner till bakom jagande, en lucka han sen aldrig släppte.

– Det är stentufft i klassen. Jag hade lite dåligt fäste de två första varven också, men fick bättre grepp sen så det löste sig. Jag är så otroligt nöjd över den här helgen. En drömstart på säsongen och med nya bilen, avslutar Martinsson.

I junior-SM vann Filip Bernström lördagens tävling och Isac Torlamb söndagens.

Se reprisen av tävlingarna på www.svenskbilsporttv.se Länk till annan webbplats.
Resultat finns på, https://www.sbf.se/sportgrenar/rallycross/resultat/resultat-sm-2023 Länk till annan webbplats.

t

Sidan uppdaterades den 02 maj 2023