Ny klass för kvartett när SM i rallycross startar 10 maj

Den 10 maj körs årets försa deltävling av SM i rallycross på Tierp Arena. Med den kliver fyra förare in i en för dem ny klass, Jon Ny, Isac Torlamb, Oliver Stenvall samt Linus Östlund kommer samtliga till start Supernationella klassen.

43-årige Jon Ny, Lycksele MK – hemmahörande i Malå – debuterade inom rallycrossen ifjol. I år satsar han stort och deltar i två(!) klasser. Som redan nämnts i Supernationella, men fortsätter dessutom i 2150.
–Blir fullt upp men jag ska göra mitt bästa för att ro det hela i land, berättar Jon.

Som trots ”hög” ålder alltså gjorde debut i sporten 2023.
– Och det gav mersmak. Riktigt kul!

Bilen var en BMW M30, som behålls. I garaget har han numera även en supernationell E30, införskaffad från Petter Norsa.

För att komma laddad till SM-premiären i Tierp körde Jon supercup-premiären i Fjärås och nådde en sjundeplats i supernationella klassen – alltså närmast utanför final (fyra i sin semi). I 2150 bjöds den 17:e plats bland 28 deltagare.
– Det får vara godkänt. Hemma har vi ju snö fortfarande, så provkörningarna har inskränkt sig till någon enstaka runda runt garaget.

Oliver Stenvall, tävlande för Skellefteå MS, slutade sjua i Norrlandsveckan i 2150-klassen ifjol – då i en Toyota Corolla. I år sitter han bakom ratten i en Ford Escort Mk3.
– Det är pappa Olas supernationella bil som jag tagit över, förklarar Oliver.

I princip har Forden stått parkerad i malpåse sedan 2016. Inför säsongstarten har den renoverats och även försetts med ny motor. Treliters Fordsnurran är ersatt med en 16-ventils Volvomaskin.
– Planen är SM samt Norrlandsveckan och etablera sig i den för mig nya klassen. Försöka hänga med så gott det går, avslutar Oliver.

JSM 2023 kunde sammanfattas i ett namn – Isac Torlamb. Tjustkillen stod helt enkelt i en klass för sig själv och knep ett överlägset guld.

Det där är numera historia och 20-åringen från Gamleby, tävlande för Tjust MK – gör i år en hårdsatsning på medalj i Supernationella.
– Ja, så är det. När man sitter där på startlinjen så är det ju vinna som gäller!

Segervapnet är den Subaru Impreza som Jim Jansson tog titeln med 2021. ”Så klart” med Volvomotor och drivlina.
– Den är riktigt skoj att köra. Ett härligt drag, bra bromsar och väghållning.

Isac har hunnit testa på Strängnäs Motorstadion, samt att köra första deltävlingen i Svenska Sprintserien i Vimmerby. Trea på lördagen samt seger dagen därpå är förstås ett facit som smakar mera.

För Linus Östlund blir det nya nappatag i Supernationella. Värmlänningen har legat en smula lågt senaste tiden men återkommer med full satsning i den BMW E30 som Timmy Enlund styrde till en bronsmedalj i fjolårets SM.

Linus karriär har omfattat Crosskart och Supercar Lites, dessutom ett antal inhopp i Supercar.
–Tog ett beslut att satsa på Supernationella och ser fram mot detta, säger Finnskogaföraren.

Förväntningar?
–Jag har så pass mycket erfarenhet i ryggen att det borde kunna gå riktigt bra.

Två av sex SM-deltävlingar på hemmaplan, Höljes, torde knappast vara till nackdel.

Se all action från årets SM i rallycross på www.svenskbilsporttv.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterades den 02 maj 2024