Premiären avklarad för Rallycross-SM

Isac Torlamb, Kim Andersson, Adrien Körra Sigfridstad. Där har ni segertrion när Rallycross-SM inleddes på Tierp Arena!

Premiären bjöd på en strålande sol, även fast en kall nordanvind gjorde sig påmind under förmiddagen. Utöver SM bjöds publiken även på den första deltävlingen i RallyX – i form av en sprint. På agendan stod även drifting och SXS.

I Supernationella klassen inledde Tommie Svärd bäst. Finnskogaföraren vann det första kvalet före klubbkollegan Andreas Israelsson. Israelsson hade därefter torraste krutet i omgång 2, där Isac Torlamb skuggade knappa sekunden efter.

Torlamb fortsatte imponera i den tredje kvalomgången. I sin Subaru tvålade den unge Tjustkillen resten av fältet med över fyra sekunder. Total etta i kvalet blev Andreas Israelsson. Rasmus Olsson slutade tvåa och Isac Torlamb trea.

Den sistnämnde vann den första semifinalen och gjordes sällskap till final av Anton Carlsson samt Jon Ny. Andreas Israelsson däremot hade rejält oflyt och tvingades parkera redan i ett tidigt skede i ledning.
­– Punktering, konstaterade dalkarlen besviket.

Semi nummer två såg Rasmus Olsson i topp. Som tvåa följde Ossian Stenvall – före Linus Östlund.

Finalheatet blev en kamp mellan i första hand Torlamb och Olsson och de båda nådde målflaggan i nämnd ordning. Prispallen gjordes komplett av Stenvall, medan Östlund hamnade närmast utanför densamma.

Av de 27 deltagarna i 2150 var det BK Dundrets Oskar Andersson som hade mest bråttom i förmiddagens kvalomgång. En annan Andersson, lystrande till Kim som förnamn, följde på platsen därefter.

Anton Eriksson Therus vann det andra åket halvsekunden före Mats Engström. Oskar Andersson kom därefter i retur med ny triumf i det tredje kvalet. Daniel Wall knep näst bästa tid med 18 hundradelar i rygg på Kim Andersson.

Summa summarum av kvalet: Oskar Andersson etta, Eriksson Therus tvåa och Kim Andersson trea. Därmed upplagt för ett spännande semifinalpass där Kim tog hem spelet i första heatet. Engström drog längsta strået i den följande semin. Oskar Andersson missade dessvärre final efter en smäll som gjorde att hans BMW fick ordentligt med stryk.

I finalen drog Hjertberg iväg som en avlöning i starten från tredje led och lade beslag på ledartröjan. Kim Andersson valde jokern i ett tidigt skede vilket skulle visa sig bli ett lyckodrag. På det sista varvet passerade han Hjertberg och vann. Trea – efter Hjertberg – slutade Engström.

– Äntligen satt första SM-segern. Det såg mörkt ut ett tag med en bakaxel som slirade men vi lyckades knyta ihop säcken, kommenterade en lycklig Kim Andersson.

Felix Loggert segrade i samtliga tre kval i juniorklassen och fick därmed bära favoritskapet i finalen. Här var Bodenkillen tvåa från start men kunde passera Jonathan Rådström i den första kurvan. Men säg den glädje som varar, ett misstag strax därefter medförde en rundpall och dagen var förstörd.

Vann gjorde norrmannen Adrian Körra Sigfridstad med Timmy Sakariassen i släptåg. Max Åsman knep tredje plats med ett tuppfjät till godo på Loggert.


Sidan uppdaterades den 14 maj 2024