Hoppa till sidans innehåll

Ekonomiskt rekordår – Annas brev

29 APR 2022 12:31
  • Skapad: 29 APR 2022 12:31Ung och förväntansfull. Så är den. Våren. Bara några andetag bort. Snart i fullskalig blom. 
Årsmöten och premiärer avklarat. 
Känner att vi nu står redo för en ny säsong. 

Det är som att idrottens stora event drar fram likt en romersk armé som går i cirklar. Nyligen genomförde vi SM-veckan i Piteå. Där lyckades Piteå MS och Morjärvs MS med funktionärer genomföra tävlingen med bravur efter det att århundradets mildväder dragit in och satt alla originalplaner ur spel. Nu knackar nästa SM-vecka på dörren. Förberedelserna är i full gång i Linköping som vecka 26 är huvudort för sommarveckan 2022. SM-veckan. Ett nationellt OS. Jag kan inte annat än le. Efter fyra inställda SM-veckor är vi i svensk idrott tillbaka på riktigt. 

Det kanske inte riktigt var så att vi red in i solnedgången, men vi avslutade i alla fall dagarna med ett Ridborgarmärke när Generalsekreterare inom svensk idrott hade en tvådagarsträff i slutet av mars där Ridsportförbundets Annika Tjärnström denna gång var ansvarig. Föreningsutveckling, elit vs bredd, lednings- och styrelsearbete och det nya moderna förbundet var några av punkterna som vi samtalade om. Det är intressant. För även om det skiljer i utövande mellan exempelvis badminton och bilsport så är det så mycket i allt arbete runt omkring som vi står lika inför. 

Men vi talade även en del om idrottens roll i samhället och hur det har förändrats genom åren. Blivit mer utsatt. Folkhemssveriges föreningsliv genomgår en förvandling. Utbudet av aktiviteter som konkurrerar med idrotten växer. Tillgången till platser att där vi kan utöva idrott är på många håll och inom de flesta idrotter eftersatt. Myndigheter kommer med beslut som försvårar och fördyrar för arrangörer, föreningar och utövare. 
Idrottsvärlden blir mer kommersialiserad och vi förbund måste skaffa oss redskapen för att kunna anpassa oss in i det nya. Vi i bilsporten har våra problem. Andra förbund har sina och i flera fall har vi inom idrotten i Sverige samma problem. Det här var något som vi Generalsekreterare diskuterade mycket och något som jag ser kommer bli viktiga frågor för oss i bilsporten, men även för Idrottssverige i stort att arbeta hårt med framöver. Vi kan inte förvänta oss att idrotten i ett framtida Sverige kommer ha det lika lättnavigerat som tidigare och det är något som jag har börjat lyfta som ett arbete att prioritera ännu hårdare.  

Ett exempel på orosmoln som förändrar våra förutsättningar som dykt upp är att företaget Stora Enso tagit ett principbeslut om att ej upplåta deras vägar till motorsport. Svaret de gett är att de ej ”sponsrar” något som ej är hållbart, vilket tyder på både okunskap och förutfattade meningar och antaganden. Motorsporten gör sin största resa någonsin med fossilfria bränslen, elektrifieringen, CO2 utsläpp och forskningsprojekt för biologisk mångfald som påvisar exakt det motsatta vad Stora Enso säger. Vi får utbilda och informera dem om denna resa i hållbarhet.

Det var den 24 februari som Ryssland påbörjade sin krigsoffensiv mot Ukraina. Sedan dess är över 10 miljoner ukrainare på flykt från sina söndertrasade hem och liv. Samtidigt som kriget fortgår pågår ständigt arbetet med att hjälpa de drabbade. Flera olika hjälporganisationer driver sin verksamhet dygnet runt för att förbättra för de drabbade. 
Vid styrelsen senaste möte togs beslutet att avsätta 10 kronor per löst licens under perioden 1 maj till sista juni, till Röda Korset som ett hjälpande stöd för det ukrainska folket.

Hos oss var vi tidigt ute med att fatta beslut om hur vi ska hantera tävlingar och tävlande från Ryssland och Belarus vilket var bra, och många länder har följt därefter. Många frågor kvarstår dock kring internationellt tävlande, där vi har ett internationellt förbund (FIA) som beslutar om reglerna.

 

 

I början av april genomförde vi inom bilsporten det årliga förbundsmötet. Under en helg på Radisson Blu vid Arlanda träffades vi när Förbundsmötet beslutade om Svensk Bilsports kommande år. Styrelsen med Roger Engström som ordförande fick fortsatt förtroende. För mig ger det alltid energi att träffa så många av er ”live”. Och att samla bilsporten igen i en ännu större och bredare form tittar vi på nu. Den Bilsporkonferens som vi hade tillsammans i november förra året och som fick väldigt bra respons planeras nu att göras till en mer återkommande träffpunkt. 

Året 2021
Under lördagen vid förbundsmöteshelgen presenterade vi verksamheten och resultatet för det gånga året. Vill även i detta brev passa på att lyfta en del av det år vi har bakom oss. 

Ett år som präglats av pandemin och där vi fått arbeta hårt för den verksamhet som bedrivits. Tidigt 2021 kunde vi lämna en rättssak bakom oss som tagit mycket tid och pengar i många år. I början av året checkade vi av tre stora partnerskap. Tror inget förbund lyckats med motsvarande under den pandemitid vi varit i. Vi tog E-sporten till nya höjder med utveckling av livesända mästerskap och utökat partnerskap tillsammans med Porsche.

Vi har under det gångna året 2021 arbetat fram en ny digital utbildningsplattform som är på gång att släppas, vår första någonsin. Vi genomförde ett förbundsmöte för första gången digitalt i vår historia.

Vi har flyttat moln, fått servrar som brunnit, byggt app, haft dataintrång – allt hanterat med bravur.

Under året skördade landslaget frukt av det mer individanpassade arbetssätt som landslaget arbetar efter sedan något år. Vi har ett starkt landslag där ambassadörskapet är bättre än någonsin. Vi kommer även under året stärka upp landslaget med en 50-procentig projektanställning för att fortsätta utvecklingen av landslagsverksamheten. 

Därtill har vi i Sverige haft fina tävlingsframgångar. Johan Kristoffersson säkrade fjärde VM-titeln och fortsatt är det svenska världsmästare i rallycross sedan 2016. Mikaela Åhlin Kottulinsky tog klivet in i Extreme E tillsammans med Kevin Hansen. Klara Andersson fick efter SM-guldet i 2150-klassen sitt internationella genombrott när hon debuterade i RX2-E på belgiska Spa under hösten. Oliver Solberg körde till sig ett WRC-kontrakt och Noah Milell plockade hem ett VM-guld i karting på hemmaplan, för att nämna några internationella framgångar under 2021

 

Själv är jag framför allt stolt över fyra saker vi gjort tillsammans under året.

– Återstarten av sporten. 
Hur vi tillsammans har arbetat med distrikt, arrangörer, promotorer, förstående och oförstående medlemmar, Riksidrottsförbundet, FIA, mallar och processer. Själv känner jag att vi har återstartat riktigt bra. 

– Organisationen 
Hur vi utvecklat den. Vi har matat på trots pandemi och nu är vi i mål med den nya organisationen. En organisation som ska vara verksamhetsstyrd och med rätt kompetens. Det är till oss man vänder sig med sina funderingar eller när man behöver hjälp.

– Svenska Rallyt AB
Jag är stolt över hur vi hanterade den resan. Svensk Bilsport är nu ensam ägare om aktierna i bolaget som driver Rally Sweden och det skapar nya möjligheter för oss som förbund. 

– Sist men inte minst. Ekonomin. 
Under förra året arbetade vi hårt med Riksidrottsförbundet och kompensationsstöd samt återstartsstöd, därtill nya kommersiella intäkter och kostnadsbesparingar. Det gör att vi för 2021 landade på det bästa ekonomiska resultatet någonsin för förbundet med över 5 miljoner plus. Lägg därtill till att vi gjorde ett resultat på 4,5 miljoner plus för 2020, så har vi nu stärkt vår kassa med 9,5 miljon under två års tid. Hårt jobb, men det känns som en väldigt bra summering av 2021. 

 


Den nämnda nya organisationen sätter sig mer och mer och jag är verkligen glad över att se hur väl våra nya sportgrenskoordinatorer har blivit mottagna i sitt arbete. Redan ser jag effekter av att vi nu har centrala resurser som kan hjälpa, stötta upp och driva frågor inom de olika grenarna. Vi blir helt klart starkare som förbund. Det gäller även Rickard som nu kommit på plats i sin roll inom säkerhet. Ett område som framåt kommer bli väldigt viktigt nu när delar av bilsporten även kliver in ännu mer till el-drift.

Men även annat har hänt inom vår organisation. Jörgen Ekwall har valt att gå vidare i sin karriär och kommer lämna förbundet till sommaren. Många av er har säkert träffat Jörgen som har varit många år på förbundet och arbetat inom flera olika områden, bland annat nu som marknadschef men även projektledare för SM-veckorna och Bilsportgalan för att nämna några saker som han haft på sitt bord. Det är naturligtvis jättetråkigt att Jörgen lämnar med all hans kunskap, men inte konstigt att någon skulle ”knycka” honom, det var en tidsfråga. Med den kapacitet, kunskap, passion och lojalitet som Jörgen visat under 15 års tid så ska Mantorp Park vara väldigt glada för sin rekrytering. VÄLDIGT glada.

 
Sedan senaste brevet har det hunnits med en del resande och intressanta möten. För bara några dagar sedan hade vi en racingträff på Scandic Infra City, norr om Stockholm, där stora delar av Racingsverige med arrangörer, team, förare, banägare och funktionärer i olika roller var på plats för att prata racingens framtid i Sverige. Alltid givande när vi kan belysa frågor och utveckling från olika utgångspunkter. 

I april besökte jag även Rally-VM i Kroatien. En mycket bra resa. Spännande tävling in i det sista. Många viktiga möten med involverade länder och promotorn kring rallysporten och VM:s utveckling. Att vi från centralt håll i våra olika roller är ute mycket där sporten bedrivs, möter människor, får intryck och tar med oss hem nya tankar tror jag väldigt mycket på. Det är så vi bygger nya kontaktnät och rustar oss för framtiden. 


Jag måste bara avsluta med att säga att jag är stolt. Stolt över det arbete som görs för att stärka förbundets partnerportfölj. I förra veckan blev det klart att Green Tech-bolaget Colabit som utvecklar och saluför framtidens fossilfria drivmedel blir hållbarhetspartner till Svensk Bilsport. 

Så bra!

Ha en härlig Valborg!

Hälsningar
Anna Nordkvist
Svensk Bilsports Generalsekreterare

 


E-post: Adressen Gömd

Partners till Svensk Bilsport

Tengtools partnerlogga webb.jpg

Skydda partnerlogga webb.jpg

Lbrador partnerlogga webb.jpg

Officiellpartner/Grenpartner

Colabit_liggande.jpg

HK_logo_black_background.pngHullert_logo_grön355cwebb.jpg

Folksam_logga

Tillsammanslogga -21.jpg

Leverantörspartnermabi.png

VIKINGLINE_logotype_RED-CMYK webb.jpg

+46_DARK_T+S_FREE.png

grand-tg.png

Söderberg och partners.png

Sportförlaget_i_Norden.jpgPostadress:
Svenska Bilsportförbundet
Box 705
191 27 Sollentuna

Besöksadress:
Bergkällavägen 31 A, Bilsportens Hus
192 79 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +4686263300
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tom annons hemsidan.pngsensor300x480.jpg