Ordförande har ordet - april 2024

Folksporten som skapar världsmästare

SBF:s förbundsmöte – vad rör det mig? Så är det säkert många som frågar sig runt om i distriktet. Kanske ser man framför sig en massa medelålders och äldre män i blå kavaj som pratar om balansräkningar, propositioner och annat obegripligt men som på kvällen festar loss på medlemmarnas bekostnad.

Nu är det ju faktiskt inte alls så det går till – som tur är! Själva förbundsmötet sändes live på svenskbilsporttv.se och går även att se i efterhand. Men det hände mycket annat också under helgen som jag vill berätta om.

Vi som representerade Västra BF denna helg var 3 kvinnor och 1 man, varav den yngsta kvinnan är född 2001. Vi bidrog således inte särskilt mycket till myten om deltagare på ett förbundsmöte.

På lördagsförmiddagen träffades distriktsrådet som består av ordförandena i de 12 distriktet. Dessutom deltog några av ombuden från de olika distrikten. Vi pratade bland annat om följande.

  • Hur vi ställt oss till propositioner och motioner i distrikten
  • Den ekonomiska redovisningen i SBF:s verksamhetsberättelse
  • SBF:s tjänstemän (kansli) kontra den ideella rörelsen
  • Folkraceappen
  • med mera…..

Det visade sig att vi tycker ganska lika om det mesta och vi kommer att fortsätta att tillsammans driva dessa frågor.

På lördagseftermiddagen inleddes det officiella programmet tillsammans med förbundsstyrelsen och andra förtroendevalda inom SBF. Där fick vi information om Strategi 2030 – något som ni kommer att få höra mera om inom kort. Strategin och visionen har arbetats fram med deltagande från de olika distrikten och man har enats om tre fokusområden som vi kommer att arbeta med

  • Samverkan
  • Rekrytering
  • Utveckling

Därefter kom en programpunkt som inte var rolig men nödvändig. Det handlade dels om de påhopp på förbundsstyrelsen och tjänstemän som uttryckts på sociala medier, dels en lojalitetskonflikt som uppstått då två distriktsordföranden parallellt med sitt förtroendeuppdrag valt att arbeta med en organisation som planerar att köra tävlingar i egen regi. Det blev en bra diskussion och jag vill poängtera att det även i fortsättningen är helt OK att kritisera och ifrågasätta – bara man gör det på ett schysst sätt.

På kvällen var det dags för middag. Alla som varit på konferens vet ju att det är vid fikat och måltiderna som det verkligt viktiga händer. Vid vårt bord fick vi sällskap av två tidigare SBF-ordföranden och fick höra lite skvaller, bland annat om FIA:s tidigare president – självaste Jean Todt! Och alkoholen då, undrar ni kanske – ja den betalades med egna pengar.
Efter en trevlig kväll och en ganska sömnlös natt för min del, då ungdomshockeylaget i rummet bredvid hade party halva natten, så var det då dags för själva förbundsmötet. Hur det gick till går som sagt, att se på bilsport-TV och jag tänker inte fördjupa mig i det. Men den enda motionen som gick igenom var den från Västra BF om att återta begreppet Fair Race – hurra!

Nu ser vi fram emot en spännande tävlingssäsong, med Fair Race och utan näthat och andra påhopp!

Kör hårt!

Ordförande Marie (med rosa kavaj)

Anna och Jonas

Vi fick också en presentation av icke helt okände Jonas Kruse som berättade om nyheter i Rally-SM. Till vänster i bild generalsekreterare Anna Nordkvist.

Sidan uppdaterades den 22 april 2024