1:8 OffRoad

I skala 1:8OR tävlas det i två klasser. 1:8 OR IC och 1:8 OR EL.

1:8 offroad IC (nitro) är bilar med en 3,5 kubiks förbränningsmotor som drivs av ett metanolbränsle med 16 procents blandning av nitrometan som ger den ca 3 500 gram tunga bilarna hastighet och acceleration så det räcker.

1:8 offroad Electric drivs av en kraftig elmotor som ger bilarna imponerande prestanda.

Båda bilarna är fyrhjulsdrivna och har mängder av inställningsmöjligheter som beroende på banan och väderförhållande gör det till en utmaning att få bilen att gå optimalt. Inte minst däcken kan vara avgörande och göra mycket för att få ner kraften i banan. Oftast finns en setup som fungerar att ladda ner men personlig touch med lite finlir ger sporten en ytterligare dimension.

Gemensamt för klasserna är att man kör på banor utomhus som är belagda med olika material så som lera, konstgräs och grus men det förekommer även plattor, betong eller asfalt på delar av bana. Dessutom finns det gott om svängar, hopp och andra klurigheter att övervinna, banan är 3 – 400m långa. Ofta finns det tidtagning på plats så du kan mäta dina framsteg. De flesta banorna är öppna för alla mot en trackfee.

Det finns banor med tävlingar från norr till söder och under sommarhalvåret är det tävlingar i stort sett varje helg. Tävlingsfria helger tränas det om vädret tillåter. Det är då ett utmärkt tillfälle att ta sig till banan och få lite tips av andra förare innan det är dags att lösa en licens och börja tävla. Licensen hjälper din klubb till att ansöka om

Välkommen till gemenskapen i 1:8OR klassen.

Kontakt­person Grenkontakt - 1:8 OR Nitro & EL
Namn: Emil Magnusson
Telefon: 070-591 55 37
Sidan uppdaterades den 30 januari 2023
Kontakt­person Grenkontakt - 1:8 OR Nitro & EL
Namn: Emil Magnusson
Telefon: 070-591 55 37